IZNENADNI POTEZ

Uhićeni ključni ljudi FSB-a za ‘operaciju Ukrajina‘: Putin ih smatra krivcima za propali blitzkrieg?

Prema njemu dostupnim informacijama uhićeni su zbog malverzacija sa sredstvima odobrenim za obavještajni rad i podrivačku djelatnost u Ukrajini

Uhićenja u Rusiji (ilustracija)

 -/Sputnik/Profimedia

Ruski neovisni portal Meduza, pozivajući se na poznatog ruskog istraživačkog novinara i publicista Andreja Soldatova, piše da su u Moskvi u petak 11. ožujka uhićena dvojica visokih dužnosnika Putinove obavještajne službe FSB (nasljednik KGB-a) - šef Pete uprave, general pukovnik Sergej Beseda, i njegov zamjenik Anatolij Boljuh.

Obojica su u kućnom pritvoru, a u FSB-u su bili zaduženi za Ukrajinu. Nakon početka agresije, pišu neki drugi portali, Beseda je bio zadužen za "doček oslobodilaca", a Boljuh za "propagandni rat i dezinformacije".

Kako je javio Soldatov, prema njemu dostupnim informacijama uhićeni su zbog malverzacija sa sredstvima odobrenim za obavještajni rad i podrivačku djelatnost u Ukrajini, ali najvjerojatnije i zbog krivih informacija koje su davali o stanju u njoj.

Nakon uhićenja dvojice visokih dužnosnika FSB-a postavlja se pitanje je li Putin započeo obračun s onima koji su sudjelovali u organizaciji invazije koja ne daje očekivane rezultate te tko bi mogao biti sljedeći. Naime, Putin je pokrenuo intervenciju na Ukrajinu smatrajući da će sve biti okončano brzo, tzv. blickrigom i masovnom predajom ukrajinske vojske te okupacijom zemlje u nekoliko dana.

Iako u Moskvi tvrde da se operacija odvija prema planu, jasno je da ruskoj vojsci ne ide kako je planirano te da nisu očekivali ovako jak i uspješan otpor ukrajinskih snaga. Stoga neki neovisni mediji, koji rade u inozemstvu, već nagađaju da su počeli prvi obračuni zbog krivih informacija, kao i skidanje glava zbog loše izvedene operacije.

Sergej Beseda je iskusan FSB-ov operativac i načelnik Pete uprave, koja je zadužena za operativne informacije i međunarodne veze, a glavnina njegova posla bilo je stanje u Ukrajini od trenutka početka Majdana, odnosno proeuropske pobune u Kijevu. Beseda je boravio u Kijevu u veljači 2014. godine zbog kontakata s ukrajinskom sigurnosnom službom SBU te je bio zadužen za stvaranje ruske špijunske mreže u toj zemlji.

On je zbog tog svojeg angažmana već od ljeta 2014. godine na popisu "personalnih sankcija" Europske unije, a bez obzira na to u listopadu 2014. upravo je Beseda potpisao sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih informacija s direktorom Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti i zaštite tajnih informacija u vladi Srbije Goranom Matićem.

I Besedin zamjenik Anatolij Boljuh od 2007. godine radi u Petoj upravi FSB-a te je, kažu, bio zadužen za kontakt s agentima i suradnicima FSB-a u Ukrajini. Dvojica visokih dužnosnika vjerojatno nisu obavila posao kako treba, a čini se da su dio sredstva kojim su trebali podmiriti troškove "svojih ljudi" ostavljali na svojem računu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:37