AKCIJA EUROPOLA

Uhićeni kriminalci koji su krivotvorili 223 milijuna eura, zaplijenili im stanove, aute, jahte...

Novčanice su krivotvorene sofisticiranom metodom. Na visokokvalitetnom papiru otiskano je tri milijuna novčanica.
Europol istraga

U vjerojatno najvećoj akciji slamanja mreže krivotvorenih novčanica u povijesti Europola, u Italiji su 15. srpnja uhićena 44 osumnjičenika i zamrznuta je imovina u vrijednosti od 8 milijuna eura, prenosi izvještaj za medije Europola.

Tijela za provedbu zakona iz Italije, Belgije i Francuske, uz podršku Europola, su slomile mrežu organiziranog kriminala koja je bila uključena u krivotvorenje eura.

Na dan akcije talijanski karabinjeri i njegove specijalizirane jedinice uhitili su 44 osumnjičenika. Policija je zaplijenila 50 stanova, 8 poslovnih prostora, dvije farme, 10 tvrtki koje su se bavile različitim poslovima, 12 vozila, luksuzni brod i 22 bankovna računa. Ukupna procijenjena vrijednost je približno 8 milijuna.

Europol prenosi da se vjerojatno radi o najvećoj akciji slamanja mreže krivotvorenih novčanica.

image
Europol tijekom akcije zaplijene

Policijska istraga je trajala gotovo tri godine i započela je u listopadu 2017. godine sa zapljenom novčanica od 50 eura u blizini talijanskog grada Benevento. Forenzičkim pregledom novčanica potvrđeno je da su krivotvorene sofisticiranom metodom tiskanja koja zahtjeva visoku razinu tehničke stručnosti, visokokvalitetne strojeve i papir.

Krivotvoritelji su oponašali sva glavna sigurnosna obilježja originalnih euro novčanica.

Kriminalna mreža je prema navodima tijekom gotovo 20 godina proizvela i distribuirala više od tri milijuna novčanica u vrijednosti od 223 milijuna eura, što predstavlja 25% svih krivotvorenih novčanica eura otkrivenih u prometu od uvođenja eura.

Kriminalna organizacija je uspostavila čitavu mrežu zaduženu za proizvodnju krivotvorenih eura i drugih valuta te je organizirala njihovo širenje čitavom Europom.

image
Tiskara krvotvorenih novčanica

Istraga je otkrila da je skupina bila povezana s talijanskom kriminalnom skupinom Camorrom. Ostale kriminalne podružnice tražile su nove kanale distribucije u Italiji i inozemstvu.

U Napulju u veljači 2018., zahvaljujući preliminarnoj istrazi, policija je zaplijenila gotovo 450 000 krivotvorenih novčanica od 50 i 100 eura ukupne nominalne vrijednosti 41 milijuna eura pronađenih skrivenih u bačvama. U srpnju 2018. godine u Lombardiji je otkrivena ilegalno postrojenje koje je izrađivala kovanice od 50 euro centi. Tada su uhićene četiri osobe.

Istovremeno, Europol je poduzeo akcije u Francuskoj i Belgiji. Policijski ured EU olakšavao je razmjenu informacija, pružao analitičku podršku i koordinirao usklađene akcije provođenja zakona u različitim državama članicama, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:48