OBJAVIO SNIMKU

Uhićeni Putinov prijatelj preklinje ukrajinski i ruski državni vrh: ‘Zamijenite me za branitelje Mariupolja‘

Pobjegao je iz kućnog pritvora nekoliko dana nakon što je započela ruska invazija na Ukrajinu, ali su ga Ukrajinci zarobili

Viktor Medvedčuk

 Youtube Screenshot

Proruski ukrajinski političar Viktor Medvedčuk pozvao je u snimci, koju je objavila ukrajinska sigurnosna služba, da bude predan Moskvi kao zarobljenik u zamjenu za ukrajinske snage i civile koji su zarobljeni u opkoljenom gradu Mariupolju.

Medvedčuk je uputio video-apel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, a koji je objavila sigurnosna služba SBU na Facebooku. Nije jasno koliko je Medvedčuk mogao slobodno govoriti u tom videu, prenosi Reuters.

image

Viktor Medvedčuk

American Photo Archive/Alamy/Alamy/Profimedia

Rekao je da se radi o "molbi ukrajinske strane da ga se zamijeni za branitelje Mariupolja i njegovih građana koji danas tamo nemaju mogućnost sigurnog prolaska putem humanitarnog koridora."

Medvedčuk, jedan od lidera proruske stranke Opozicijska platforma za život, Putinov je saveznik i prijatelj koji se zalagao protiv pridruživanja Ukrajine Europskoj uniji. U Ukrajini su ga nazivali 'agent Kremlja'.

Prošle je godine završio u kućnom pritvoru zbog optužbi za izdaju i financiranje terorizma, što je poricao. Pobjegao je nekoliko dana nakon što je započela ruska invazija na Ukrajinu, ali su ga kasnije Ukrajinci zarobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:54