RACIJE U NJEMAČKOJ

UHIĆENI TERORISTI U BERLINU PROŠLI KROZ HRVATSKU? 'Napustili su trening kamp ISIS-a u Siriji i stigli s planom napada na turističke centre

 Reuters

Njemačka policija u četvrtak je u nizu racija razbila terorističku ćeliju kojoj je bio cilj izvesti terorističke napade diljem zemlje. Istražitelji vjeruju da su planirali napad na berlinski Alexanderplatz i Checkpoint Charlie, turističku atrakciju koja je nekada bio granični prijelaz između istočnog i zapadnog Berlina, piše Bild.

Policija je u petak otkrila identitete uhićenih osoba - glavni osumnjičenici su Farid A. (34) i njegova supruga koji su, Nijemci tvrde, poslani od strane ISIS-a da izvedu napade. Navodno su istražitelji otkrili da je dvojac cijelo vrijeme bio u kontaktu sa ISIS-ovim šefovima, a jasne dokaze su pronašli u njihovim mobilnim telefonima i računalima. U Njemačku su došli još prošle jeseni i to balkanskom rutom. Dakle, vjerojatno su prošli i kroz Hrvatsku...

Istražitelji tvrde da je Farid cijelo vrijeme komunicirao s čovjekom koji je navodno glavni planer svih napada džihadista. Rekli su da i posjeduju fotografije Farida u trening-bazi ISIS-a u Siriji.

- Fotografije su naš glavni dokaz. Nakon što smo ih vidjeli, krenuli smo u akciju - rekao je glasnogovornik berlinske policije uz dodatak da će pokazati fotografije javnosti...

Nešto kasnije berlinska policija objavila je fotografiju Farida kako s pištoljem u ruci sjedi okružen oružjem. Snimka je navodno snimljena negdje na Bliskom istoku.

Farid je glavni čovjek tzv. alžirske skupine. Uz njega je uhićeno još nekoliko ljudi iz Alžira, a Spiegel saznaje da je jedan od njih povezan i s napadima u Parizu u studenom.

Jedan od napadača je stigao u Njemačku 28. prosinca predstavivši se kao sirijska izbjeglica iz Alepa. Do uhićenja živio je u jednom izbjegličkom kampu. Policija je posumnjala da je terorist nakon što su vidjeli fotografije na kojima čovjek pozira ispred leševa i gdje sjedi za stolom s jednim od terorista koji je sudjelovao u napad na Pariz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:26