NOVI U NIZU

'UHVATIO ME ZA GRUDI, A JA SAM MU REKLA 'PA VI STE OŽENJEN ČOVJEK!' Dobitnik Nobela za mir optužen za seksualni napad

 
Oscar Árias
 Profimedia, Alamy

Bivši predsjednik Kostarike i dobitnik Nobelove nagrade za mir (1987.) Oscar Árias našao se usred velikog skandala nakon što ga je aktivistica za nuklearno razoružanje optužila za seksualni napad, piše Guardian.

Árias je zanijelo da je došlo do napada kazavši da nikada u životu nije napravio nešto protiv volje bilo koje žene. Štoviše, tvrdi da se tijekom karijere konstantno borio za jednakost spolova.

Slavni političar obnašao je dužnost predsjednika Kostarike u dva mandata: prvi put od 1986. do 1990., a drugi put od 2006. do 2010. godine. Nobela za mir dobio je 1987. zbog svojih napora da okonča građanske ratove u Središnjoj Americi.

Žena koja je iznijela optužbe na njegov račun tvrdi da se napad dogodio tijekom sastanka u vezi njenog aktivizma, a koji se održao 1. prosinca 2014. u domu bivšeg predsjednika u San Joseu. Za novine Semanario Universidad aktivistica je ispričala kako ju je Árias "uhvatio straga pa dirao njene grudi, počeo je ljubiti i potom penetrirao u nju svojim prstima"

- Ja sam mu odmah rekla da je on oženjen čovjek. Ne sjećam se što mi je odgovorio, ali me nastavio dirati. Tada mi je rekao da malo pričekam pa je izašao iz ureda. Nisam znala što da radim, osjećala sam se zarobljeno - ispričala je ova žena koja je tada imala 30 godina.

Ured državnog tužitelja Kostarike za AP je potvrdio da su zaprimili kaznenu prijavu protiv osobe koja se preziva Árias zbog mogućeg zločina seksualne prirode. No, više informacija o tome nisu htjeli otkriti.

Zato više detalja donosi Semanario Universidad. Prema njihovom pisanju, Árias je nakon navodnog napada u svojem domu predložio aktivistici da se nađu na nekoj drugoj lokaciji, što je ona iskoristila kao izliku za odlazak. Odmah nakon toga je ispriča jednom zastupniku nacionalnog parlamenta o tome što joj se dogodilo kod bivšeg predsjednika.

Taj je zastupnik za Semanario Universidad potvrdio da mu je aktivistica prepričali navodni napad te je pritom bila vrlo uzrujana. No, Árias je sve zanijekao u kratkom priopćenju koje je nedavno poslalo.

- Nikada se nisam odnosio bez poštovanja prema bilo kojoj ženi, a još manje sam narušio slobodu ženu u odnosu na neku drugu osobu. Tijekom svojeg javnog djelovanja uvijek sam promovirao jednakost spolova kao nužni preduvjet pravednosti i jednakosti u društvu - kazao je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:27