ZAPADNI STIL

Ujedinjeni Arapski Emirati skratili radni tjedan na četiri i pol dana i pomaknuli vikend

Vikend u javnom sektoru počinjat će u petak u podne, a završavati u nedjelju. Namaz petkom u džamijama održavat će se nakon 13.15 h

Radnici u Abu Dhabiju; ilustracija

 Artur Widak/AFP

Ujedinjeni Arapski Emirati skraćuju radni tjedan na četiri i pol dana i premještaju vikend s petka i subote na subotu i nedjelju, piše Guardian. Takva je odluka donesena kako bi se poboljšala konkurentnost te zemlje.

'Nacionalni radni tjedan' će od 1. siječnja biti obavezan za sva vladina tijela, iako se time krši regionalna norma slobodnog petka koji je dosad bio rezerviran za muslimanske molitve.

Iako će tom odlukom postati jedina zaljevska država koja nema vikend od petka do subote, time će se ambiciozni i resursima bogati UAE uskladiti s nearapskim svijetom.

Prema novom planu, vikend u javnom sektoru počinje u petak u podne, a završava u nedjelju. Namaz (muslimanska molitva) petkom u džamijama održavat će se nakon 13.15 sati tijekom cijele godine.

Tom je potezu cilj 'bolje usklađivanje UAE s globalnim tržištima', objavila je državna novinska agencija WAM te novi radni tjedan nazvala najkraćim na svijetu.

'Ujedinjeni Arapski Emirati su prva nacija na svijetu koja je uvela nacionalni radni tjedan kraći od globalnog petodnevnog tjedna', navodi se u priopćenju.

Vikend u zapadnom stilu, o kojem se priča već godinama, najavljen je manje od tjedan dana nakon što je taj bivši britanski protektorat proslavio 50 godina od svog osnutka.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima vikend je sve do 2006. trajao od četvrtka do petka nakon čega su prešli na petak i subotu, a privatni sektor slijedio je primjer javnog sektora.

'Produženi vikend dio je napora vlade UAE da poboljša ravnotežu između posla i privatnog života i društveno blagostanje, uz povećanje učinkovitosti kako bi se unaprijedila ekonomska konkurentnost UAE', navodi se u izvješću WAM-a.

'Iz ekonomske perspektive, novi radni tjedan će UAE bolje uskladiti s globalnim tržištima, odražavajući strateški status zemlje na globalnoj ekonomskoj karti. To će osigurati nesmetane financijske, trgovinske i ekonomske transakcije sa zemljama koje imaju vikend od subote do nedjelje te olakšati stvaranje jačih međunarodnih poslovnih veza i prilika za tisuće multinacionalnih tvrtki sa sjedištem u UAE.'

Novi vikend još je jedan hrabar iskorak za UAE, koji je prošle godine, normalizacijom odnosa s Izraelom, prekinuo desetljeća arapskog konsenzusa i na taj način kroz vrijedne ugovore osigurao stotine milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:17