NOVI KORAK

Ujedinjeni Arapski Emirati ukidaju bojkot Izraela, dopuštaju sklapanje ekonomskih ugovora

Svrha je izvršne uredbe ‘podržati bilateralnu suradnju kako bi se uspostavili bilateralni odnosi‘
Jared Kushner, Steven Mnuchin, Robert O'Brien i Donald Trump
 Brendan Smialowski/AFP

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata ukinuo je bojkot izraelskih proizvoda i dopustio sklapanje trgovinskih i financijskih sporazuma između dvije zemlje, objavio je u subotu WAM, državna novinska agencija UAE-a.

Svrha je izvršne uredbe predsjednika UAE-a Kalife bin Zajed al-Nahjana "podržati bilateralnu suradnju kako bi se uspostavili bilateralni odnosi", navodi WAM.

Istovremeno izraelska zrakoplovna kompanija El Al uvodi prvu izravnu liniju Tel Aviv - Abu Dabi, kojom će izraelska delegacija i savjetnici predsjednika Donalda Trumpa, koji su bili posrednici prilikom uspostave diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a 13. kolovoza, stići u Abu Dabi.

Trumpov visoki savjetnik Jared Kushner također će putovati zrakoplovom El Al Airlinesa koji će se u 10 sati po lokalnom vremenu 31. listopada uputiti prema UAE-u, rekao je američki dužnosnik.

Današnja uredba slijedi nakon povijesnog mirovnog dogovora između Izraela i Emirata 13. kolovoza uz posredovanje Sjedinjenih Država što treba voditi punoj normalizaciji diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Prije službenog potpisivanja sporazuma između Izraela i UAE-a predstoje pregovori o pojedinostima poput otvaranja veleposlanstva, trgovinskim i prometnim vezama.

Ne postoji službena zračna linija između Izraela i UAE-a te je nejasno hoće li El Al imati dozvolu za let u saudijskom zračnom prostoru, budući da Saudijska Arabija nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom.

U svibnju je zrakoplov Etihad Airwaysa letio iz UAE-a u Tel Aviv kako bi dostavio pošiljku Palestincima za borbu protiv pandemije, što je bio prvi let aviokompanije iz UAE-a za Izrael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:37