POTVRDIO GROSSI

Ujedinjeni narodi: ‘Inspekcija nuklearne elektrane Zaporižja trajat će nekoliko dana‘

Rusija je zauzela najveću nuklearnu elektranu u Europi početkom ožujka
 Ed Jones/Afp

Nuklearni inspektori UN-a krenuli su u srijedu na misiju u ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja, poručivši da je njihov zadatak spriječiti nuklearnu nesreću i pokušati stabilizirati situaciju nakon višetjednih granatiranja u blizini elektrane.

Novinar Reutersa, koji prati tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u konvoju iz glavnog grada Kijeva, rekao je da su inspektori stigli u Zaporižju, gdje će vjerojatno provesti noć prije nego što u četvrtak posjete obližnju elektranu koju kontrolira ruska vojska.

Dužnosnici koje je postavila Rusija sugerirali su da bi posjet mogao trajati samo jedan dan, dok su dužnosnici IAEA-e i Ukrajine sugerirali da će trajati dulje.

"Misija će trajati nekoliko dana. Ako uspijemo uspostaviti stalnu prisutnost ili kontinuiranu prisutnost, onda će se produžiti. Ali ovaj prvi segment će trajati nekoliko dana", rekao je novinarima u hotelu u Zaporižji Rafael Grossi, direktor IAEA-e.

"Tamo imamo vrlo važnu zadaću - procijeniti stvarnu situaciju i pomoći u stabilizaciji situacije koliko god možemo", rekao je, dodajući da je tim IAEA-e imao jamstva i Rusije i Ukrajine koja su mu omogućila ulazak u ratnu zonu.

Rusija je zauzela najveću nuklearnu elektranu u Europi početkom ožujka.

Ruska vojska od tada je u elektrani, kao i većina ukrajinskih zaposlenika elektrane koja je tradicionalno opskrbljivala Ukrajinu s 20 posto njenih potreba za električnom energijom.

Zabilježene su borbe u blizini elektrane, a Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje područja u blizini elektrane.

Kijev poručuje da postoji rizik od nuklearne katastrofe zbog ruskog djelovanja.

Grossi je rekao da je jedan od njegovih prioriteta razgovor s ukrajinskim osobljem koje vodi elektranu.

"To je jedna od najvažnijih stvari koje želim učiniti", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:48