ODLUKA

Ujedinjeni narodi su na godinu dana produljili mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Rusija, koja podupire bosanske Srbe, oštro je kritizirala funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu

Christian Schmidt

 CROPIX

UN-vo Vijeće sigurnosti u srijedu je jednoglasno produljilo na godinu dana mandat europskih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini (EUFOR Althea).

Rasprava i glasovanje o rezoluciji 2604 u Vijeću sigurnosti događalo se u trenutku dok je čelnik bosanskih Srba u zemlji koja je nakon završetka rata u 1990-im podijeljena po etničkom načelu, zaredao s prijetnjom odcjepljenja te se našao na meti optužbi za ugrožavanje mira.

Rusija, koja podupire bosanske Srbe, oštro je kritizirala funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i posebnog predstavnika za Europsku uniju, kao što je činila 2020. i 2019., pa čak ne priznaje Nijemca Christiana Schmidta koji je nedavno zamijenio Austrijanca Valentina Inzka nakon 12 godina mandata.

Rusija osporava tu dužnosti koju ocjenjuje pristranom te je 2019. zatražila u UN-u da se zatvori ured visokog predstavnika koji je optužen da lobira za euro-atlantske integracije Sarajeva.

"Mjesto je upražnjeno. Nema visokog predstavnika ni kandidata koji bi danas bio visoki predstavnik", istaknuo je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja.

Schmidt zapravo nije bio pozvan da podnese izvješće u Vijeću sigurnosti, što je bio mogući ustupak za rusko glasovanje o produljenju mandata EUFOR-a Althea, misle promatrači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:57