TEŠKA SITUACIJA

Ujedinjeni narodi: Više od 12,3 milijuna sirijske djece treba humanitarnu pomoć

‘Brojne obitelji teško spajaju kraj s krajem. Cijene osnovnih proizvoda, prvenstveno hrane, strelovito rastu zbog krize u Ukrajini‘

Sirijska djeca

 Omar Haj Kadour/AFP

Više od 12,3 milijuna sirijske djece treba humanitarnu pomoć, što je najveća brojka otkako je u toj zemlji 2011. izbio rat, upozorili su u nedjelju Ujedinjeni narodi.

"Milijuni djece još žive u strahu, neizvjesnosti i potrebitosti i u Siriji i u susjednim zemljama", rekla je regionalna direktorica UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Adele Khodr.

Prema zadnjim podacima UN-ove agencije za djecu pomoć je potrebna za "više od 6,5 milijuna djece u Siriji", te još "5,8 milijuna sirijske djece u susjednim državama".

"To je do sada najveća brojka od početka sukoba u Siriji prije više od 11 godina", rekla je Khodr.

"Brojne obitelji teško spajaju kraj s krajem. Cijene osnovnih proizvoda, prvenstveno hrane, strelovito rastu zbog krize u Ukrajini", rekla je.

UNICEF žali zbog pada međunarodne financijske pomoći za Siriju.

"Primljeno je manje od polovice novca potrebnog za ovu godinu", upozorava UNICEF.

"Hitno je potrebno gotovo 19 milijuna eura za prekogranične operacije koje su jedini način preživljavanja za gotovo milijun djece na sjeverozapadu Sirije", a riječ je o regiji koja je u rukama pobunjenika.

Humanitarna pomoć u tu regiju stiže preko granice između Turske i Sirije zahvaljujući posebnoj dozvoli UN-u da doprema pomoć bez odobrenja režima predsjednika Bašara al-Asada.

"Kriza u Siriji ni izdaleka nije završena", upozorava UNICEF.

Od 2011. u ratu u Siriji ubijeno je i ranjeno 13.000 djece i od tog broja njih 213 "u prva tri mjeseca 2022."

Gotovo pola milijuna ljudi poginulo je od početka rata u Siriji koji je od 2011. izazvao najveće raseljavanje od Drugog svjetskog rata do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 20:17