IMAJU RJEŠENJE

UJEDINJENI U SVOJIM RAZLIČITOSTIMA Znate li kojim jezikom međusobno komuniciraju pripadnici belgijske nogometne reprezentacije?

 Toru Hanai / REUTERS

Belgijska nogometna reprezentacija ponosna je na svoju multijezičnu momčad, ali igrači u svlačionici međusobno ne razgovaraju ni nizozemskim (flamanskim), ni francuskim, već - engleskim jezikom.

Većina Belgijaca govori nizozemski, posebice oni koji žive na flamanskom sjeveru zemlje. Većina ostalih Belgijanaca govori francuskim jezikom, a postoji i mala zajednica govornika njemačkog jezika.

Kako bi izbjegli dojam da se u nacionalnoj reprezentaciji favorizira jedan jezik nad drugim, Belgijci su se odlučili koristiti treći jezik (engleski) kao neutralno rješenje.

Što se vladanja jezicima tiče, u belgijskoj reprezentaciji prisutna je šarolikost. Napadač Romelu Lukaku zna tečno čak šest jezika - nizozemski, francuski, engleski, španjolski, portugalski i svahili. Vincent Kompany, inače kapetan momčadi Manchester Uniteda, govori pet jezika. No, neki od belgijskih reprezentativaca govore samo i jedino francuski, a engleski tek 'nabadaju'. Primjerice, Marouane Fellaini, koji također igra u Manchester Unitedu, jednom je prilikom dobio epitet najgoreg govornika engleskog jezika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:24