TKO ĆE BITI POBJEDNIK?

Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo je iz Europske unije nikad podjeljenije

 AFP

“Ovo nije kraj, nego početak. Ovo je trenutak kada zora sviće i podiže se zastor prije novog čina. Ovo je trenutak istinske nacionalne obnove i promjene. Naš je posao u vladi - moj posao - ujediniti zemlju i povesti je naprijed”, tekst je kojim je britanski premijer Boris Johnson uveo Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) u budućnost bez Europske unije.

Johnson je u Sunderlandu odlučio proslaviti Brexit na ministarskoj sjednici kojom će predsjedati. U tom gradu na sjeveroistoku Engleske, koji je na referendumu 2016. glasovao za Brexit sa 61 posto, najveća je tvornica automobila japanskog proizvođača Nissana u Europi. Budućnost te tvornice bila bi neizvjesna u slučaju tvrdog Brexita koji je spriječen zahvaljujući tome što je postignut dogovor o razdruživanju s Bruxellesom, iako još uvijek nitko ne zna što donose predstojeći mjeseci i godine.

Jer, u stvarnosti tek sada počinje brakorazvodna parnica između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. Sporazum o razvodu predviđa prijelazno razdoblje, do 31. prosinca, do kada dvije strane moraju usuglasiti buduće odnose, posebice trgovinske. Do tada će Britanija primjenjivati europska pravila, ali neće imati pravo glasa. Osim trgovinskog, potrebni su sporazumi o mnogim i za Britaniju ključnim stvarima, poput ribarstva, razmjene podataka i financijskih usluga.

Farmaceuti

“U 11 mjeseci je to jednostavno nemoguće”, tvrdi Fabian Zuleeg, glavni ekonomist European Policy Centrea. “Najbolje što se može učiniti vrlo je bazični sporazum.”

Iako Boris Johnson već mjesecima uvjerava Britance i Britanke da će bolje živjeti, a raskid s EU kompenzirati golemim trgovinskim sporazumom sa SAD-om, jučer ga je spustio na zemlju Kim Darroch, donedavno američki veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu. U razgovoru za Guardian Darroch je Johnsonu poručio da ne vjeruje velikodušnim obećanjima Donalda Trumpa. “Trump će tražiti da Britanija potpuno otvori svoje tržište američkim kompanijama, od farmaceutske do proizvođača pilića.

Jer, ne treba zabraviti da su farmeri koji uzgajaju piliće glasali za Donalda Trumpa čija politička parola glasi ‘America First’. Možete biti sigurni kako će u pregovorima s Londonom zahtijevati protekciju za farmaceutski sektor i farmere jer oni su njegovo biračko tijelo”, glasi zlosutno upozorenje bivšeg ambasadora.

Ali, britanski birači su na nedavnim izborima stubokom podržali Johnsona i njegove konzervativce, i na taj način potvrdili da podržavaju Brexit. Samo što tako ne razmišljaju baš svi - u Škotskoj je u tamošnjih 48 od 59 biračkih okruga pobijedio SNP, koji je za ostanak u EU, ali i raskid s Britanijom.

Suradnja

Ovih je dana stigla potvrda da slično razmišlja sve više Škota. Ovotjedno istraživanje, prema kojemu 51 posto ispitanika u Škotskoj podržava neovisnost, objavila je britanska agencija YouGov, što je prvi put od 2015. da je u ispitivanju javnog mnijenja pobijedio odgovor “da”. No, ispitivanje je pokazalo i da se većina Škota protivi održavanju referenduma ove godine te da su zabrinuti zbog ekonomskih posljedica takve odluke, a oko 42 posto njih smatra da bi neovisnoj Škotskoj bilo gore, dok 35 posto misli da bi joj bilo bolje izvan UK.

Situacija je takva kakva jest i prije nego što se London i Bruxelles počnu otvoreno svađati oko spomenutih tema, svi se trude ostaviti dojam koncilijantnosti. Tako se novi visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell založio za nastavak bliske suradnje. “EU i Velika Britanija su zajednički etablirali mnoge globalne teme, a na mnogima od njih treba nastaviti zajednički: od sankcija, preko suradnje tajnih službi pa do borbe preko lažnih vijesti i kibernetičkih napada”, smatra Borrell.

Javila se i zemlja koja trenutačno predsjeda Europskom unijom. “Hrvatska poštuje, ali žali zbog odluke Ujedinjenog Kraljevstva o izlasku iz Europske unije te će učiniti sve što može da se tijekom hrvatskog predsjedanja dogovore budući partnerski odnosi”, priopćilo je jučer Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:23