KRAJ LONDONGRADA

Ujedinjeno Kraljevstvo ukida zlatne vize koje je dosad iskoristilo više od 14.500 Rusa

Program viza za investitore od 2008. je nudio boravak onima koji su ulagali najmanje dva milijuna funti u zemlju

Boris Johnson

 Jeff J Mitchell/POOL/AFP

Pod pritiskom ukrajinske krize britansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da će ukinuti program ''zlatnih viza'' koji je omogućio stranim investitorima dolazak u Ujedinjenu Kraljevinu. Program viza za investitore (Tier 1) od 2008. je nudio boravak onima koji su ulagali najmanje dva milijuna funti u zemlji. Ulaganje od dva milijuna funti omogućilo je dobivanje vize na pet godina i dolazak obitelji u Veliku Britaniju.

Shema se razmatra već neko vrijeme jer je vlada pod sve većim pritiskom da poduzme mjere zbog sumnje da je viza omogućila dolazak prljavog novca povezanog s režimom Vladimira Putina. Od uvođenje programa već je napravljeno nekoliko revizija uključujući dodatne provjere kako bi se provjerilo kako su podnositelji zahtjeva stekli svoje bogatstvo.

Ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je kako je program reformiran 2015. i 2019. kako bi se suzbio prljavi novac. ''I nismo isključili mogućnost daljnjih promjena.''

Veze Velike Britanije i Rusije duboke su. Ne čudi da su se mnoge velike špijunske afere poput trovanja dvostrukog agenta Sergeja Škripala ili smrtni ishod trovanja Aleksandra Litvinenka dogodile upravo na britanskom tlu. Trovanje Škripala u Salisburyju 2018. pogoršalo je odnose Velike Britanije i Rusije te je zakonodavce dodatno natjeralo da razmotre vize. Od 2019. podnositelji zahtjeva također su morali imati bankovni račun u Velikoj Britaniji, a u 2020. parlamentarni odbor za obavještajne i sigurnosne poslove založio se za stroži pristup odobravanja ''zlatnih viza'' nakon izvješća o ruskom utjecaju u Ujedinjenoj Kraljevini.

Provjere

Nakon objave izvješća u srpnju 2020., vlada je naručila reviziju svih zlatnih viza izdanih između 2008. i 2015. kada su provjere bile nepostojeće. Trenutno se i dalje 6000 viza iz tog razdoblja pregledava radi mogućih rizika za nacionalnu sigurnost uključujući 85% zlatnih viza za ruske državljane koje su izdane tijekom ovog razdoblja.

Tijekom desetljeća slabih regulativa brojni Putinovi saveznici su se već etablirali u britanskom društvu. Vodeća konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona našla se pod povećalom zbog navoda o primanju donacija od ruskih oligarha. Mnogi ruski oligarsi obogatili su se nakon raspada Sovjetskog Saveza i velik je broj Rusa iskoristio ovu vizu za pohranjivanje bogatstva u Ujedinjenoj Kraljevini.

Neuspjeh vlade

Od otvaranja sheme 2008. ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je 14.516 investitorskih viza ruskim građanima. U 12 mjeseci protekle godine, do rujna 2021., vlada je izdala 798 investitorskih viza od koji su 82 dodijeljene Rusima (210 je dodijeljeno kineskim državljanima).

Svoj novac Rusi su ulagali u tvrtke i imovinu te se danas smatra da oni posjeduju neke od najskupljih imanja u britanskoj prijestolnici koja je postala poznata kao ''Londongrad''. Visoko pozicionirani Rusi danas se nalaze izvan Moskve i uživaju u kućama u najskupljim dijelovima Londona, Belgraviji, Chelseaju i Kensingtonu. Dužnosnici američkog State Departmenta nedavno su izjavili o svojoj ''frustraciji'' zbog neuspjeha britanske vlade da se uhvati ukoštac s protokom ruskih sredstava u Londonu. Organizacija Transparency International zaključila je da je više od milijardu funti vrijedne imovine u Britaniji kupljeno sumnjivim bogatstvom iz Rusije.

Ukrajinska kriza natjerala je britansku vladu da izravna proturječja između vanjske politike i lošeg nadzora Londona. Zbog sukoba na rusko-ukrajinskog granici vlada je pooštrila zakon o sankcijama usmjeren na pojedince i organizacije u Rusiji. No, ministrica vanjskih poslova Liz Truss još nije otkrila paket planiranih mjera. Što se tiče viza, Financial Times je izvijestio kako su vladini dužnosnici potvrdili da se izrađuju planovi za ukidanje shema u roku od nekoliko tjedana. No, ukidanje viza moglo bi još jednom samo pogodovati ruskoj vanjskoj politici jer je Putinov cilj godinama vratiti ruski novac u Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:06