KORONAVIRUS

UKIDANJE SAMOIZOLACIJE U BiH PREURANJENO? Dužnosnik Ministarstva zdravstva Federacije BiH: 'Rizik od širenja zaraze u zemlji i dalje je velik'

 AFP

Vlasti u Bosni i Hercegovini na kaotičan način donose odluke o tome kako kontrolirati epidemiju prouzročenu koronavirusom pa je i dalje realan rizik od širenja zaraze u toj zemlji, upozorio je u petak dužnosnik Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Pomoćnik ministra zdravstva ovog entiteta Goran Čerkez kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kako su u BiH isuviše rano ukinute mjere obvezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz inozemstva što može ugroziti sve do sada postignute rezultate.

"Trebalo je sačekati kraj mjeseca imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana", kazao je Čerkez ističući kako je ukidanje samoizolacije, kako je to u četvrtak odlučio krizni stožer Federacije BiH, praktično iznuđeno nakon što su to jednostrano odlučili u Republici Srpskoj. Raniji plan je bio da se to učini koordinirano od 1. lipnja.

Odmah nakon ukidanja samoizolacije u oba entiteta povećan je promet na graničnim prijelazima BiH a posebice je velika navala onih koji dolaze u zemlju iz inozemstva kako bi tamo proslavili predstojeći Bajram u obiteljskom krugu.

Čerkez je kazao kako razumije potrebu obitelji da se nakon toliko vremena okupe ali je istaknuo kako to sada znači i znatno veći rizik od širenja zaraze pa je nemoguće predvidjeti kako će se stanje razvijati.

I ranije su vlasti dva entiteta u BiH donosile samostalne odluke vezane za epidemiološku situaciju, često bez ikakvih konzultacija.

Republika Srpska je pri tom gotovo u cijelosti kopirala mjere koje je uvodila Srbija posežući za drastičnim restrikcijama kretanja dok u Federaciji takvih rigoroznih mjera nije bilo.

Unatoč tome u Federaciji već tri tjedna bilježe jednoznamenkasti broj novozaraženih dok je ta brojka u RS-u redovito dvoznamenkasta no tamo su ipak odlučili prvi ukinuti obvezu samoizolacije a u četvrtak je entitetski parlament ukinuo i izvanredno stanje koje je tamo bilo na snazi od 28. ožujka.

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH zabilježili su samo 2 nova slučaja zaraze koronavirusom a u RS ih je bilo 14.

Ukupni broj slučajeva zaraze u cijeloj BiH do petka je bio 2372 uz 136 smrtnih slučajeva povezanih s epidemijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 20:07