KULTURA ŠUTNJE

'UKINITE CELIBAT I ISPOVJEDNU TAJNU ZA PEDOFILIJU!' Jedna od najopsežnijih istraga svećeničkog zlostavljanja djece dala revolucionarne prijedloge

 
Australski kardinal George Pell
 Joel Carrett / REUTERS

“Pronađeni su mnogobrojni i trajni propusti institucija koje su trebale zaštiti djecu, otkrivena je kultura šutnje i zataškavanja te razarajući učinci seksualnog zlostavljanja djece na njihov kasniji život”. Ovo stoji u novoobjavljenom izvješću australijske Kraljevske komisije za institucionalni odgovor na zlostavljanje djece.

Naime, ove je godine objavljeno zastrašujuće izvješće o razmjerima seksualnom iskorištavanja djece u religijskim, ali i u obrazovnim institucijama. No, većina je zlodjela počinjena u crkvama pri čemu odskače Katolička kao mjesto s najviše zlostavljanja (prema prvotnom izvješću svaki sedmi svećenik je bio zlostavljač).

Stoga je Kraljevska komisija predložila da Australija donese zakon kojim bi prisilila religijsko vodstvo da izvijesti vlasti o zlostavljanju djece, čak i u slučaju kad je riječ o ispovjednoj tajni. Osim toga se predlaže da celibat bude na dobrovoljnoj osnovi.

Katolička crkva je odmah oštro reagirala navodeći da će svaki svećenik koji prekrši ispovjednu tajnu biti ekskomuniciran. Kad je riječ o celibatu, katolički prelati su izjavili kako “institucije koje imaju celibat i one koje ga nemaju nailaze na istovjetne probleme. A znamo da se to događa i u obiteljima koje ne gaje celibat”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 03:31