PRELILA SE ČAŠA

UKINUT IMUNITET ZASTUPNICIMA ZLATNE ZORE Grčki parlament sutra glasa o prekidu financiranja neonacističke stranke

Ubojstvo Pavlosa Fyssasa potreslo je Grčku, nagnavši vlasti da prvi put povedu ofenzivu protiv te stranke koja gotovo uopće nije kažnjavana za svoje višekratno nasilje, napose prema useljenicima i aktivistima ljevice
 AFP

ATENA - Grčki parlament je u srijedu ukinuo imunitet trojici zastupnika Zlatne zore, neonacističke stranke koja se našla na udaru vlasti nakon ubojstva antifašističkog glazbenika u rujnu.

To glasovanje utire put podizanju tužbe protiv Georgea Germenisa, Efstathiosa Bukurasa i Panagiotisa Iliopulosa za "članstvo u zločinačkoj organizaciji".

Parlament je ujedno ukinuo imunitet još trojici zastupnika te stranke koji su već optuženi za isti zločin, ali ih se ovaj put tereti za kaznena djela povezana s nasiljem koje se pripisuje Zlatnoj zori.

Riječ je o glasnogovorniku stranke Iliasu Kassidiarisu, Iliasu Panagiotarosu i Chrysovalantisu Alexopulosu.

Kassidiaris je na početku sjednice upozorio na "kukavnu urotu protiv njegove stranke, što je pokušaj uništenja ustava" i rekao je da će se Zlatna zora, koja u parlamentu ima 18 mjesta, suzdržati od glasovanja.

Tako su neonacistički zastupnici napustili parlament na samom početku glasovanja.

Tijekom glasovanja više od dvije trećine od 300 zastupnika očitovalo se za ukidanje imuniteta.

Panagiotis Iliopulos je pak upozorio: "Progoni me se zbog mojih ideja a ne zbog čina, nisam počinio nikakav zločin".

Odluka o glasovanju donesena je na zahtjev tužiteljstva Vrhovnog suda koji je protiv Zlatne zore počeo istragu pošto je 18. rujna aktivist Zlatne zore nožem nasmrt izbo repera antifašista nakon izlaska iz bara blizu Atene.

Ubojstvo Pavlosa Fyssasa potreslo je Grčku, nagnavši vlasti da prvi put povedu ofenzivu protiv te stranke koja gotovo uopće nije kažnjavana za svoje višekratno nasilje, napose prema useljenicima i aktivistima ljevice.

Grčke vlasti su usto pokrenule istragu o financiranju Zlatne zore i izvršile su pretres velikog broja ureda te stranke čije aktiviste sumnjiči za nezakonito posjedovanje oružja.

Parlament u četvrtak treba na prijedlog vlade glasovati o prekidu financiranja Zlatne zore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:31