POTVRDIO ODVJETNIK

UKINUT PRITVOR DEVETORICI PRIPADNIKA HVO-a IZ ORAŠJA 'Sada se mogu kretati na području općina u kojima žive'

Arhivska fotografija: General HVO-a Đuro Matuzović (skroz desno) rukuje se s generalom vojske bosanskih Srba Novicom Šimićem (desno), a američki general Willams Nash (okrenut leđima, u sredini) razgovora sa pukovnikom Armije BiH Muharemom Efendićem
 Reuters arhiva

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je kućni pritvor za devetoricu optuženih bivših visokih vojnih i civilnih dužnosnika Hrvatskoga vijeća obrane iz Bosanske Posavine, potvrdio je za Hinu odvjetnik Vlado Adamović koji zastupa prvooptuženog, generala Đuru Matuzovića.

"Najznačajnija je odluka da im je ukinut tzv. kućni pritvor. Sada se mogu kretati na području općina u kojima žive", rekao je odvjetnik Adamović.

Osmorica optuženih se sada mogu kretati na području općine Orašje, a jedan optuženi u općini Domaljevac-Šamac. Prema objašnjenju odvjetnika Adamovića i dalje ostaju na snazi zabrana utjecaja na svjedoke, kao i međusobna komunikacija optuženih.

Optuženi će se morati dva puta tjedno javljati u policijsku postaju u svojoj općini.

Sud BiH potvrdio je nedavno optužnicu protiv umirovljenog generala Đure Matuzovića i još osam časnika i bojovnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje Tužiteljstvo BiH tereti za ratne zločine na području Bosanske Posavine uz tvrdnju da su počinjeni za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba u BiH.

Ratnog zapovjednika Zbornog područja Orašje Đuru Matuzovića te Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića tereti se da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, a Matuzović, Mato i Anto Živković te Đurić su optuženi i za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Oni su bili uhićeni samo dva dana nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u BiH, što je izazvalo velike napetosti i reagiranja branitelja i udruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 05:57