IZBILI PROSVJEDI

UKLJUČIO SE O RASPRAVU O MRAČNOJ STRANI BELGIJSKOG KOLONIJALIZMA Brat belgijskog kralja kaže da Leopold II. nije kriv za stravične zločine u Kongu

 
 SAMIR TOUNSI / AFP

Brat belgijskog kralja Filipa uključio se u petak u žustru raspravu o mračnoj strani belgijskog kolonijalizma, rekavši da kralj Leopold II., pod čijom su vladavinom ubijeni i osakaćeni milijuni Kongoanaca, nije mogao nanijeti patnju tim ljudima jer nikada nije posjetio svoj posjed.

Teritorij današnje Demokratske Republike Kongo bio je osobni posjed belgijskog kralja Leopolda II. do 1908., kada je postao belgijska kolonija.

Prosvjednici u Belgiji ruše Leopoldove kipove širom zemlje, u sklopu prosvjeda protiv rasizma koji su potaknuti smrću Afroamerikanaca Georgea Floyda prilikom nasilnog privođenja.

Princ Laurent, brat sadašnjeg belgijskog kralja Filipa, rekao je za agenciju Sudpresse da su se zločini dogodili u Slobodnoj Državi Kongo, privatnom posjedu belgijskog kralja, ali da Leopold za to nije odgovoran.

"On nikada nije otišao u Kongo", rekao je Laurent.

Adam Hochschild, autor knjige "Duh kralja Leopolda" zaključuje da je otprilike polovica stanovništva tog teritorija istrijebljena pod vladavinom kralja.

Mještanima sela, koja nisu ispunjavala zadanu kvotu eksploatacije gume, sakaćene su ruke.

Joachim Coens, čelnik flamanskih kršćanskih demokrata rekao je za televiziju VRT da je vrijeme da Belgija, a poželjno i sam kralj, adresiraju to pitanje.

"Mora doći do priznanja da je to u određenim aspektima bio problem", rekao je Coens u četvrtak navečer.

"Leopold II., kralj koji je unervozio palaču" pisalo je na naslovnici belgijskih novina Le Soir u petak.

Kraljevska obitelj poručila je da nikada ne komentira izjave političkih vođa.

Na službenoj stranici kraljevske obitelji na stranici o životu Leopolda II. ne navode se zločini u Kongu.

"Nakon ekscesa Europljana u Africi, Leopoldova reputacija i njegov prekomorski pothvat dovedeni su u pitanje", stoji na stranici.

Kip kralja Leopolda u Bruxellesu uklonjen je s postolja u noći na petak.

"To nije način rješavanja stvari u demokraciji. Tako ne stavljamo povijest natrag na pravi put", rekao je načelnik briselske općine Auderghem Dider Gosun za RTBF.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:15