SAMO PAUL I LEE PRPOTIV

UKLONJENA JE NAJVEĆA PREPREKA Američki Senat ogromnom većinom dao zeleno svjetlo za ratfikikaciju ugovora o ulasku Crne Gore u NATO!

Predizborni skup u Crnoj Gori
 Stevo Vasiljević / REUTERS

Podgorica se nalazi korak bliže ulasku u NATO pošto je američki Senat u ponedjeljak dao zeleno svjetlo završetku rasprave o ratifikaciji ugovora kojim bi Crna Gora postala najmlađa članica Sjevernoatlantskog saveza, čemu se protivi Rusija, prenose agencije.

Senatori su glasovali s 97 prama dva glasa u korist završetka rasprave o prijemu Crne Gore što će omogućiti konačno glasovanje u Senatu o ulasku te zemlje u NATO kasnije ovog tjedna.

Protiv su bila dvojica republikanskih senatora Rand Paul i Mike Lee koji smatraju da nema smisla jamčiti sigurnost i obranu tako male zemlje. Ustvrdivši da Crna Gora ima samo 2000 vojnika, Paul je rekao da će članstvo Podgorice "samo dodati još jednu zemlju u vagon blagostanja NATO-a", prenosi Reuters.

Konačno izglasavanje koje će dopustiti predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu da ratificira ugovor trebalo bi se održati u utorak navečer ili srijedu.

"Radi se o kušnji u borbi koju vodimo protiv Vladimira Putina", kazao je senator John McCain koji je ustvrdio da je ruski predsjednik "pokušao državni udar za rušenje slobodno izabrane vlade Crne Gore", u listopadu prošle godine.

"Ako kažemo 'ne' Crnoj Gori, zemlja više neće biti slobodna demokracija kakva je danas", kazao je republikanac, najžešći kritičar Moskve u američkom Kongresu, prenosi AFP.

Trumpova administracija podržava u potpunosti taj postupak.

"Ratificiranje prijama Crne Gore u NATO duboko je u interesu SAD-a", kazao je prošlog tjedna državni tajnik Rex Tillerson u pismu šefovima Senata.

Dosad je 25 od 28 zemalja članica NATO-a ratificiralo ulazak Crne Gore koja se nada sudjelovati kao punopravna članica na sljedećem summitu NATO-a 25. svibnja u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2022 06:49