RATNI ZLOČINAC

Uklonjena ploča s imenom Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama

Da ploča nije uklonjena, Dodik bi se suočio s izglednim sankcijama odnosno mogućom zabranom ulaska u države članice EU
Radovan Karadžić
 Yves Herman/AFP

Ploča na kojoj je bilo ime osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića skinuta je u četvrtak sa studentskog doma na Palama pokraj Sarajeva a taj je čin uslijedio nakon što je uklanjanje ranije tijekom dana zatražila i obitelj ratnog vođe bosanskih Srba.

Kako su izvijestili lokalni mediji, u popodnevnim su satima u četvrtak domari uklonili spornu ploču pravomoćno osuđenom ratnom zločincu.

To su učinili po nalogu direktora paljanskog Studentskog centra Damjana Škipine koji je i član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Upravo je Dodik bio taj koji je 2016. uz Karadžićevu kći i suprugu svečano otkrio ploču koja je za njega postala neizdrživi teret jer je njezino uklanjanje ultimativno zatražio visoki predstavnik za BiH Valenin Inzko, uz obrazloženje kako je neprihvatljivo na taj način veličati ratne zločince.

Da ploča nije uklonjena, Dodik bi se suočio s izglednim sankcijama odnosno mogućom zabranom ulaska u države članice Europske unije.

Mediji su nagađali kako je Dodik nakon Inzkova ultimatuma tražio način da tu odluku provede a da se zbog toga ne osramoti pred javnošću u RS.

Karadžićeva kći Sonja je ranije tijekom dana u Banjoj Luci na konferenciji za novinstvo kazala kako ona i drugi članovi obitelji traže uklanjanje ploče jer je ona navodno postala predmetom političkih prepucavanja.

Radovan Karadžić je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor nakon što je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:18