URBANA LEGENDA

Ukrajina bruji o ‘duhu iz Kijeva‘: ‘Pilot MiG-a 29 sam je oborio šest ruskih aviona, on je naš heroj‘

Vjerojatno je riječ o urbanoj legendi koja je stvorena kako bi se Ukrajincima povećao moral u teškim vremenima ruske invazije

Snimka preleta MIG-a 29 kojim upravlja 'duh iz Kijeva'

 Screenshot/Twitter

Ukrajinom se, naročito društvenim mrežama, širi mit o "duhu iz Kijeva", neustrašivom pilotu MiG-a 29 koji je dosad srušio više ruskih borbenih zrakoplova.

Mrežama su se proširile snimke ukrajinskog vojnog zrakoplova koji nadlijeće više napadnutih gradova. Iako još nije jasno je li riječ o istom pilotu, već su se pojavile teorije da se radi o "heroju" te o "prvom europskom asu od Drugog svjetskog rata". Riječ je o "tituli" koju zasluže samo oni koji u sukobu obore najmanje pet neprijateljskih zrakoplova.

No, kako piše Newsweek, vjerojatno je riječ samo o urbanoj legendi koja je stvorena kako bi se Ukrajincima povećao moral u teškim vremenima ruske invazije.

Nema, naime, nikakvih dokaza da "as" postoji, a ni ukrajinske vlasti nisu potvrdile njegovo postojanje. Čelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnij rekao je samo da je u četvrtak oboreno najmanje šest ruskih borbenih zrakoplova te dva vojna helikoptera.

Ipak, Ukrajinci vjeruju u njega.

- Molim vas da duh Kijeva bude stvaran - napisao je na Twitteru Jason Callacanis podijelivši devet sekundi dugu snimku zrakoplova koji nadlijeće ukrajinski grad.

- Preklinjem velike medije da ustanove postoji li on stvarno i je li točno da je herojski ukrajinski pilot sam oborio šest ruskih zrakoplova, jer će on postati važan simbol ukrajinskog otpora Putinovim ratnim zločinima - napisao je pak pisac i odvjetnik Seth Abramson.

Objavivši fotografiju na kojoj se vidi stari MiG-29 ponovio je kako još nije poznato je li to stvarna osoba. Drugi pišu kako je, radilo se o stvarnoj osobi ili ne, on inspiracija svim Ukrajincima.

- Duše Kijeva, neka ti motori gore i neka ti duh nikada ne bude slomljen - piše jedan od komentatora ispod jednog od objavljenih videa.

U međuvremenu se doznalo da je jedan od videa napravljen u borbenom simulatoru, no autor videa tvrdi kako je to učinio iz poštovanja prema "duhu", piše Newsweek.

- Ako je stvaran, neka Bog bude uz njega, a ako nije, molim se da se pojavi više takvih - napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 10:56