POSLJEDICE RATA

Ukrajina će moći tražiti financijsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda radi pada gospodarstva

Isplata vanjske pomoći u pravi čas bila je presudna za makrogospodarsku stabilnost, a velike isplate bit će jako važne u 2023.

Ilustracija

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Ukrajina će moći zatražiti financijsku pomoć Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), priopćila je u petak ta ustanova koja je provodila nadzor nad politikama u zemlji i ističe da će to pridonijeti naporima ukrajinske vlade za pristupanje Europskoj uniji.

"Službe MMF-a i ukrajinske vlasti postigle su dogovor" koji "utire put otvaranju pregovora o cjelovitom programu koji podupire MMF", navodi washingtonska ustanova.

Dogovor još mora potvrditi čelništvo MMF-a.

Riječ je o prvom i jedinom nadzoru u okviru programa praćenja (PMB), instrumenta pomoći zemljama u osmišljavanju politika i privlačenju financiranja donacijama u složenim okolnostima.

"Rezultati vlasti u okviru PMB-a bili su solidni", ističe MMF u priopćenju.

Voditelj MMF-ova izaslanstva u Ukrajini Gavin Gray izvijestio je u prosincu da se potrebe proračuna i funkcioniranja Ukrajine procjenjuju od 40 do 57 milijarda dolara u 2023.

U petak je dodao, prenosi se u priopćenju, da su "zahvaljujući zajedničkim naporima ukrajinske vlade i Ukrajinske državne banke svi ciljevi (...) ostvareni krajem prosinca, a krajem siječnja i pet strukturnih pokazatelja".

"U 2022. gospodarstvo je palo za 30 posto, što je bolje od predviđanja", ali "kratkoročni izgledi su se pogoršali" od prosinca, dodao je, ocijenivši ipak da se "tijekom godine očekuje postupan gospodarski oporavak".

"Isplata velike vanjske pomoći u pravi čas bila je presudna za makrogospodarsku stabilnost, a velike isplate bit će iznimno važne u 2023. i nakon toga", istaknuo je Gray.

Uz to, "MMF-ov cjeloviti program poduprijet će napore ukrajinske vlade za članstvo u EU-u", komentirao je.

"Napose, moraju se donijeti reformske inicijative za poboljšanje produktivnosti i konkurentnosti privatnog sektora kako bi se pomoglo postaviti temelje čvrstog rasta poslije rata", rekao je dužnosnik.

Zemlja je službeno kandidat za članstvo u Europskoj uniji od lipnja 2022., što je naporan proces koji zahtijeva brojne reforme te bi mogao potrajati godinama, iako se Kijev nada da će ga moći ubrzati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 16:04