PODRŽAO IH UN

Ukrajina i Rusija potpisale važan sporazum: ‘Danas se pojavilo svjetlo nade na Crnom moru‘

Gutteres je uoči potpisivanja sporazuma rekao kako će UN učiniti sve u njihovoj moći da se ovaj sporazum realizira

Antonio Guterres i Recep Tayyip Erdoğan na ceremoniji potpisivanja sporazuma

 Ozan Kose/Afp

Ukrajina i Rusija potpisale su danas važan ugovor koji su podržali Ujedinjeni narodi, a koji bi trebao omogućiti izvoz milijuna tona žitarica koji su blokirani u lukama na Crnom moru. Ovaj bi sporazuim trebao spriječiti kaastrofalnu globalnu pregrambenu krizu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres je uoči potpisivanja sporazuma rekao kako će UN učiniti sve u njihovoj moći da se ovaj sporazum realizira.

- Danas se pojavilo svjetlo nade na Crnom moru. Svjetlo olakšanja svijetu, koji ga treba više nego ikad - rekao je Gutteres.

Na potpisivanju u palači Dolmabahçe u Istanbulu bio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, koji je odigrao ključnu ulogu u višemjesečnim pregovorima.

Prisutni su bili turski i ruski ministri obrane Hulusi Akar i Sergej Šojgu, a ukrajinsko ministarstvo predvodio je ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Tijekom ceremonije potpisivanja u Istanbulu predstavnici Rusije i Ukrajine nisu sjedili za istim stolom, navodi Reuters. Kijev i Moskva potpisali su tako dva identična teksta, ali učinili su to odvojeno na zahtjev Ukrajine koja odbija parafirati bilo kakav dokument s Rusijom.

Potpisani ugovor također je usmjeren na osiguranje sigurnog prolaza ruskih proizvoda poput gnojiva, koji su izuzetno bitni za realizaciju budućih visokih prinosa usjeva.

Dužnosnici UN-a rekli su kako se nadaju da bi preliminarne isporuke mogle započeti već u subotu, s nadom da će u roku od nekoliko tjedana dosegnuti predratne razine izvoza iz tri ukrajinske luke.

U postignutom sporazumu između Kijeva i Moskve piše kako će turska i ukrajinska strana uz pomoć UN-a nadzirati utovar žitarica u ukrajinskim lukama na brodove koji će ploviti unaprijed planiranom rutom kroz Crno more, koje je i dalje teško minirano od strane ukrajinskih i ruskih snaga.

Brodovi će prijeći Crno more prema turskom tjesnacu Bospor, a pomno će ih nadzirati zajednički koordinacijski centar u Istanbulu, sastavljen od predstavnika UN-a, Ukrajine, Rusije i Turske.

Brodovi koji ulaze u Ukrajinu bit će pregledani pod nadzorom istog zajedničkog koordinacijskog središta kako bi se osiguralo da ne nose oružje ili predmete koji bi se mogli koristiti za napad na ukrajinsku stranu.

Ruska i ukrajinska strana složile su se oko obustave napada na bilo koje komercijalno plovilo ili luku uključenu u inicijativu za prijevoz žita, dok će promatrači UN-a i Turske biti prisutni u ukrajinskim lukama kako bi razgraničili područja zaštićena sporazumom.

Prije nego što je u petak potpisan ugovor, Kijev je izvijestio kako je isključen svaki izravan sporazum s Moskvom.

- Ukrajina ne potpisuje nikakve dokumente s Rusijom. Potpisat ćemo sporazum s Turskom i UN-om - objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Moskva je odbacila odgovornost za pogoršanje prehrambene krize, okrivljujući zapadne sankcije za usporavanje vlastitoga izvoza hrane i gnojiva te Ukrajinu za miniranje svojih crnomorskih luka.

UN, EU, SAD i G7 pozdravljaju Sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita

Glavni tajnik UN-a António Guterres izrazio je u petak olakšanje nakon potpisivanja sporazuma o prekidu blokade ukrajinskog izvoza žitarica, nazivajući ga "svjetionikom nade" za svijet suočen s krizom hrane, posrednica Turska nazvala ga je "povijesnim", a Bruxelles, G7 i Washington pozvali su na brzu provedbu i najavili da će pomno pratiti pridržavanje preuzetih obveza.

Sporazum "otvara put za velike količine komercijalnog izvoza hrane iz tri ključne ukrajinske luke u Crnom moru - Odese, Černomorska i Južnog", rekao je Guterres u petak u Istanbulu.

"I neka ne bude sumnje - ovo je sporazum za svijet", naglasio je.

Otpremanje zaliha žitarica i hrane na svjetska tržišta pomoći će "premostiti globalni jaz u opskrbi hranom" i stabiliziranju globalne cijene hrane, smatra glavni tajnik UN-a.

"Donijet će olakšanje zemljama u razvoju na rubu bankrota i najugroženijim ljudima na rubu gladi", rekao je Guterres.

Zahvalio je Ukrajini i Rusiji te Turskoj kao medijatoru, upozorivši da sve strane moraju ispunjavati preuzete obveze.

Blokirano žito bit će ubrzo spremno za izvoz, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"S početkom brodskog prometa u nadolazećim danima, otvorit ćemo novi koridor od Crnog mora do drugih zemalja diljem svijeta", rekao je, nazvavši to "povijesnim danom".

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu, potpisnik sporazuma u ime Moskve, izjavio je da Rusija "preuzima obveze" iz sporazuma i da neće iskoristiti situaciju.

"Nećemo iskoristiti činjenicu da će se luke raščistiti (od mina) i otvoriti. Preuzeli smo ovu obvezu", istaknuo je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozdravio je sporazum.

"Ovaj dogovor može koristiti milijunima diljem svijeta", napisao je na Twitteru.

"Strogo provođenje dogovora sad je od najveće važnosti da bi ovo uspjelo", dodao je.

Europski šef diplomacije Josep Borrell pozdravio je "sporazum iz Istanbula kao korak u dobrom smjeru" prema deblokadi izvoza ukrajinskog žita kazavši da je to "ključna etapa u naporima da se prevlada svjetska nesigurnost hrane izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu".

"Ruska ilegalna invazija na Ukrajinu ostavila je milijune u opasnosti od gladi", rekao je.

​​​​​​G7 će pomno promatrati provođenje sporazuma kako se Ukrajina ne bi izložila "dodatnom riziku od napada Rusije", izjavio je u petak kanadski premijer Justin Trudeau.

"G7 blisko surađuje s partnerima poput Turske i drugih kako bi osigurali da možemo iznijeti to žito iz Ukrajine i na mjesta diljem svijeta gdje je potrebno bez dovođenja u opasnost suvereniteta i zaštite Ukrajine", rekao je kanadski premijer.

Sjedinjene Države radit će na tome da se Rusija pridržava sporazuma, izjavila je veleposlanica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

SAD također zahtijeva od Kine da prestane gomilati žitarice i donira više kako bi se ispunile globalne humanitarne potrebe, rekao je novinarima James O‘Brien, šef ureda za koordinaciju sankcija State Departmenta. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:29