RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajina i Wagner: ‘Rusi se povlače kod Bahmuta‘; Sprema se novi udar na Moskvu: ‘Sad će im biti još teže!‘

Uživo pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Prizor iz okolice Bahmuta tijekom navodnog povlačenja ruskih snaga

 Not Supplied/Willwest News/P/Not Supplied/willwest News/p

Ključni događaji

- Ukrajina i Wagner: Ruske snage povlače se kod Bahmuta

- Britanci: Ukrajinci su već koristili Storm Shadow

- Sirene od jutra odjekuju cijelom Ukrajinom

- Rusi izveli novi zračni napad na Kijev



Zelenski hvali postrojbe za obranu Bahmuta i uspješne napadaje

Nakon uspjeha ukrajinskih postrojba u intenzivnim borbama za Bahmut, grad na istoku Ukrajine, predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je svoje vojnike.

Prvo, obrambene brigade su dobro odradile posao, ispunile su najvažnije strateške zadaće, rekao je u večernjem video obraćanju. "I navalne brigade rade dobar posao", dodao je ukrajinski predsjednik.

Namjerno je izbjegavao bilo kakve detalje o borbenim djelovanjima i daljnjim koracima o kojima je razgovarao sa svojim vojnim kabinetom. Također je rekao da su zračne snage i protuzračna obrana obavile "izvrstan posao" u zaštiti civila.

"Naši prioriteti za ovaj tjedan, sljedeći tjedan i u bliskoj budućnosti su dodatni sustavi protuzračne obrane, dodatne rakete, obuka i zrakoplovi, oružje dugog dometa", rekao je Zelenski. "I to će se dogoditi", dodao je.


Članice G7 pripremaju nove sankcije za Rusiju

Sjedinjene Američke Države i ostatak zemalja iz grupe G7 u narednim će danima predstaviti nove sankcije koje će nametnuti Rusiji, piše Sky News.

Američki dužnosnik koje spomenuto rekao Sky Newsu dodao je da G7 Rusiji želi otežati nabavljanje materijala koji joj trebaju na bojištima u Ukrajini.

Sankcijama se Rusiji želi onemogućiti ili barem otežati kršenje već implementiranih sankcija, ali i dodatno smanjiti ovisnost Zapada od ruskoj energiji te smanjiti manevarski prostor Moskve u međunarodnim financijama.

Članice grupe G7 sastat će se u petak u Hirošimi u Japanu, a rat u Ukrajini bit će jedna od glavnih tema sastanka.


Kijev: Dvije osobe stradale od topničke paljbe u Rusiji

Barem dvije osobe ubijene su od posljedica ukrajinske topničke paljbe u ruskom gradu Belgorodu blizu ukrajinske granice, prema izvješćima regionalne uprave.

Još jedna osoba ozbiljno je ranjena u napadu na selo Nižnje Berezovo nedaleko od ukrajinske granice, izvijestila je ruska državna agencija TASS, citirajući guvernera Vjačeslava Gladikova.

Informacije nije bilo moguće nezavisno potvrditi.

Već je bilo nekoliko izvješća o ukrajinskim napadima uzduž ruske granice u regiji proteklih mjeseci.

Regija Belgorod jedan je od nekoliko dijelova južne Rusije gdje su mete poput skladišta goriva i streljiva potresane eksplozijama od početka rata koji Moskva redovito naziva "specijalna vojna operacija" u Ukrajini otkako je počela agresiju 24. veljače 2022.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na teritorij pod ruskom kontrolom u Ukrajini, ali je nedavno istaknuto da je uništavanje infrastrukture priprema za planirani kopneni napad.


Ruske snage povlače se kod Bahmuta, kažu Kijev i skupina Wagner

Ukrajinska vojska i i ruski plaćenici skupina Wagner izvijestili su u četvrtak o daljem povlačenju ruske vojske oko Bahmuta, a Kijev tvrdi da je mjestimice napredovao i do kilometar što je najveći uspjeh Ukrajinaca u šest mjeseci prije planirane kontraofenzive.

Dok je Rusija ojačala svoje snage u gradu, napadala predgrađa na sjeveru i upuštala se u žestoke borbe u južnim predgrađima, ukrajinske snage napredovale su 500 metara prema sjeveru.

"U nekim područjima na jugu naša vojska ostvarila je napredak od jednog kilometra", rekla je zamjenica ministra obrane, Hana Maljar, na Telegramu.

"Obrana Bahmuta i njegovih predgrađa ispunjava svoje vojne ciljeve", rekla je "Odsad, mi kontroliramo jugozapadni dio Bahmuta."

Kako bi konsolidirala svoje pozicije ruska vojska sada je pomaknula većinu svojih rezervi u Bahmut, prenosi dpa.

"Naši branitelji su odbili sve napade. Trenutno kupujemo vrijeme za određene planirane akcije", rekla je Maljar.

Vijest o ruskom povlačenju potvrdio je i zapovjednik plaćenika Wagner, Jevgenij Prigožin u poruci snimljenoj u četvrtak.

"Nažalost postrojbe ruskog ministarstva obrane povukle su se 570 metara sjeverno od Bahmuta i tako ostavile naše bokove nezaštićene", rekao je.

Optužio je regularne ruske snage da su napustile i sjever i jug grada čime se povećava opasnost da Wagnerovci ostanu opkoljeni.

Ukrajinsko napredovanje praćeno je sve dubljim razdorom između regularne ruske vojske i Wagnerova koji su vodili kampanju u Bahmut.

"Pozivam vrhovne zapovjednike ministarstva obrane - javno - zato što ne čitaju moja pisma", rekao je Prigožin apelirajući na ministra obrane Sergeja Šojgua i zapovjednika združenog stožera Valerija Gerasimova "Molim vas, ne izlažite naše bokove".

I dok Wagnerovci tjeraju Ukrajince iz zadnjeg njihova uporišta u gradu prema okolici, taktika Kijeva je uvući ruske snage u Bahmut i tako oslabiti rusku liniju obrane drugdje prije planirane velike protuofenzive.

"Wagnerova vojska zaletjela se u Bahmut kao štakori u mišolovku", rekao je Oleksander Sirski, zapovjednik kopnenih snaga Ukrajine u video poruci objavljenoj ovaj tjedan na društvenim medijima.

Kijev danima pozdravlja bojne uspjehe oko Bahmuta kojima bi se eventualno mogla zarobiti skupina Wagner unutar grada, no ogorčene borbe se i dalje vode.

"Sada kada smo počeli napredovati, napadaju sve ceste tako da naša oklopna vozila ne bi mogla dostavljati još streljiva i druge opreme", rekao je Petro Podaru, zapovjednik ukrajinskog topništva.

Moskva gleda na Bahmut, grad od oko 70.000 stanovnika prije ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo 15 mjeseci, kao kamen spoticanja prema osvajanju ostatka istočne regije Donbas.

Zauzimanje razorenog Bahmuta, za koji obje strane kažu da je "stroj za mljevenje mesa" bio bi jedina nagrada Moskvi za njezinu veliku zimsku ofenzivu koja nije ni na jednoj fronti nije uspjela.


Ben Wallace: U Rusiji su korištene britanske dalekometne rakete

U Ukrajini su korištene dalekometne rakete Storm Shadow koje je isporučilo Ujedinjeno Kraljevstvo, kazao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

- Sve što mogu reći jest kako sam shvatio da su korištene nakon što smo najavili njihovo raspoređivanje u Ukrajini, ali neću ulaziti u daljnje detalje, rekao je Wallace na pitanje urednice Skya.

Također je rekao da su oružani sustavi koje su zapadni saveznici dali Ukrajini "snažni" i da će "imati učinka".

Ministar, koji je govorio na tiskovnoj konferenciji u Londonu, ranije je potpisao sigurnosno partnerstvo s norveškim ministrom obrane za suzbijanje podmorskih prijetnji.


Prigožin opet bjesni na Šojgua i Gerasimova

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke skupine Wagner, još se jednom javno obratio ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu te načelniku Glavnog stožera ruske vojske Valeriju Gerasimovu, optužujući ih za povlačenje vojske sjeverno od Bahmuta. Prigožin smatra da na taj način otkrivaju bokove na položajima u gradu Bahmutu. Pritom se žali i da mu ni Šojgu ni Gerasimov ne odgovaraju na pisma koja im šalje.


Više od 1000 Rusa pobjeglo od vojnog roka u Finsku

Više od tisuću Rusa pobjeglo je u Finsku kako bi izbjegli vojni rok, no Finska čeka smjernice Europske unije o tome što učiniti s njima i prije nego što donese bilo kakvu odluku o odobravanju azila.

Utočište je u Finskoj potražilo ukupno 1109 ruskih državljana kako bi izbjegli vojnu obavezu u Rusiji.

Još se ne zna kada će EU dovršiti svoje smjernice o tom pitanju.


Moldavija više ne koristi ruski plin i struju

Moldavija više ne koristi ruski plin i električnu energiju, rekao je premijer te zemlje.

Zemlja koja je susjeda Ukrajine nastavila je koristiti zalihe iz Moskve od početka rata.

- Moldavija više ne troši ruski plin, integrirana je u europsku energetsku mrežu, rekao je moldavski premijer Dorin Recean na sigurnosnoj konferenciji u Bukureštu.


Teixeru su nadređeni upozorili na povjerljivost dokumenata

Jack Teixeira, američki zrakoplovac osumnjičen za objavljivanje visoko povjerljivih dokumenata američke vojske upozoren je na to da rukuje povjerljivim informacijama, piše Sky news.

Sudski podnesak sugerira da su njegovi nadređeni u više navrata interno izražavali zabrinutost u vezi s njegovim rukovanjem tim podacima.

Tužitelji su rekli da je on nastavio s objavljivanjem dokumenata čak i nakn što su ga nadređeni upozorili na povjerljive informacije. Bio je upozoren u dva navrata.

Očekuje se da će sutra sudac saslušati dodatne argumente o zahtjevu tužitelja za pritvaranjem Teixeire i donijeti odluku o tome.


Željeznički promet na Krimu obustavljen nakon iskakanja vlaka iz tračnica

Željeznički promet obustavljen je između Simferopolja, glavnog grada Krimskog poluotoka, i grada Sevastopolja, nakon što je teretni vlak koji je prevozio žito iskočio iz tračnica, rekao je u četvrtak regionalni čelnik kojega je na taj položaj postavila Rusija.

Taj incident "rezultat je miješanja nepoznatih osoba", navodi se u priopćenju Krimskih željeznica.

U objavi na Telegramu Sergej Aksjonov je napisao kako su vagoni natovareni žitom iskočili iz tračnica te da nitko nije ozlijeđen.

Ranije je Telegramov kanal Baza, koji ima veze s ruskim sigurnosnim službama, izvijestio o eksploziji na željezničkoj pruzi u regiji koju je Rusija anektirala 2014. godine.

Rusija je u srijedu obnovila crnomorski ugovor o žitu, sporazum uz posredovanje Turske koji olakšava izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Ukrajine Crnim morem.


Japanska vojna bolnica primit će ranjene ukrajinske vojnike

Japan je spreman primiti ranjene ukrajinske vojnike u tokijsku vojnu bolnicu, rekao je viši član japanske vladajuće koalicije u četvrtak, što je najnovija mjera potpore nakon ruske invazije.

Bit će to prvi put da Središnja bolnica obrambenih snaga liječi strane vojnike, rekao je zastupnik za Reuters želeći ostati anoniman jer dogovor još nije objavljen.

O detaljima će se odlučiti na sastanku japanskog ministra obrane Yasukazua Hamade i ukrajinskog veleposlanika u Japanu Sergija Korsunskija kasnije u četvrtak, no najveći dio troškova vjerojatno će snositi japanska strana, rekao je zastupnik.


Granatirana Donjecka oblast, poginula jedna osoba

Ukrajinski državni emiter Suspilne objavio je na svom Telegram kanalu za Donbas da je ruska vojska tijekom noći 18. svibnja granatirala Kostjantinivku u Donjeckoj oblasti, pri čemu je jedna osoba poginula.

Prema prvim informacijama, granatiranje je izvršeno iz kompleksa S-300, a uništeno je više privatnih i stambenih zgrada, trgovina i upravnih zgrada.


Eksplozije na Krimu

Željeznički promet između glavnog grada Krima Simferopola te luke Sevastopolj, baze ruske Crnomorske flote, jutros je prekinut, potvrdio je proruski dužnosnik s Krima.

Ranije se pojavila informacija da je na željezničkoj pruzi na Krimu odjeknula eksplozija, a proruski guverner Krima je na aplikaciji Telegram objavio da su s prugom "odletjeli i vagoni sa žitom".


Jedna osoba poginula u Odesi

Jedna osoba poginula je u ruskom raketnom napadu na Odesu, izvijestio je glasnogovornik vojne uprave Serhij Bratčuk.

Dvije osobe su ozlijeđene.

- Većinu neprijateljskih projektila srušila je protuzračna obrana. Nažalost, pogođen je industijski objekt, napisao je na Telegramu.


Čuju se sirene u cijeloj Ukrajini, u tijeku raketni napad na Kijevu

Rano u četvrtak na cijelom području Ukrajine proglašena je uzbuna za zračni napad, a vojska je upozorila na moguće ruske raketne napade u širokom luku koji se protežu od Kijeva do središnjih regija i juga.

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u četvrtak u zoru u Kijevu i drugim regijama Ukrajine, gdje je stanovništvo zamoljeno da ostane u skloništima.

"Serija zračnih napada na Kijev, bez presedana po svojoj snazi, intenzitetu i raznolikosti, se nastavlja. Ovo je deveti uzastopni zračni napad na glavni grad od početka svibnja," objavila je civilna i vojna uprava glavnog grada.

"Krhotine su pale u četvrti Darnytskyi, a podaci o žrtvama i šteti se provjeravaju", napisao je na Telegramu Serhii Popko, šef civilne i vojne uprave Kijeva, precizirajući da protuzračna obrana "radi svoj posao".

Gradonačelnik glavnog grada Vitalij Kličko je poručio stanovnicima da ostanu u skloništima.

"Napad na glavni grad se nastavlja. Ne napuštajte skloništa za vrijeme zračne uzbune," poručio je na Telegramu.

Vojska je također izvijestila o napadima "krstarećim raketama" u regiji Vinica u središtu zemlje, a lokalni mediji izvijestili su o eksplozijama u Hmjelnickiju, nekih 100 kilometara zapadnije.

Također je bilo izvještaja o eksplozijama u drugim većim gradovima, ali je neizvjesno jesu li one bile od udara projektila ili protuzračne aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:45