UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ukrajina je konačno prelomila? Zelenski: ‘Donijeli smo najvažniju odluku...‘

S noći na nedjelju, kijevski Dan grada, Ukrajina je oborila 58 od 59 lansiranih dronova iranske proizvodnje, objavila je ukrajinska vojska

Volodimir Zelenski s vojnicima

 Handout/Afp

Ključni događaji dana:

Volodimir Zelenski: ‘Donijeli smo odluku o pomicanju trupa‘

- NATO započeo veliku vojnu vježbu ‘Arktički izazov‘

- Nekoliko eksplozija čulo se rano u ponedjeljak u Kijevu



Volodimir Zelenski: ‘Donijeli smo odluku o pomicanju trupa‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je "donijeta odluka" o trenutku u kojem će ukrajinske trupe krenuti prema naprijed, što se tumači kao još jedan od signala da je Kijev spreman započeti svoju kontraofenzivu.

Zelenski je u svojem noćnom obraćanju rekao da se sastao s vojnim dužnosnicima ne samo da bi raspravljao o obuci trupa, taktici i zalihama streljiva, već i o "tajmingu".

- To je najvažnije, tajming o tome kad ćemo krenuti naprijed. Odluka je donesena, rekao je Zelenski, a piše Sky News.


Josep Borrell: Rusija neće pregovarati dok pokušava pobijediti u ratu

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell u ponedjeljak je rekao da vjeruje da Rusija neće biti voljna pregovarati dok god nastoji pobijediti u ratu u Ukrajini, dodavši da "nije optimističan" po pitanju toga što bi se moglo dogoditi u ratu ovo ljeto.

"Vidim koncentraciju vojske s obje strane, jasnu volju Rusije da pobijedi u ratu", rekao je Borrell u Barceloni. "Rusija neće pregovarati dok pokušava pobijediti u ratu."

Dodao je da je Rusija opetovano signalizirala da neće zaustaviti operaciju dok njezini vojni ciljevi ne budu postignuti.

Borrellovi komentari dolaze isti dan kad je Rusija rekla da je njezina vojska pogodila ukrajinske zračne baze, a ukrajinske snage raketirale industrijske objekte unutar Rusije, dok obje strane nastoje zadobiti prednost prije očekivane protuofenzive Kijeva.

"Bojim se da će se od ovog trenutka do ljeta rat nastaviti. Putin je nagomilao više od 300 tisuća muškaraca tamo, dvostruko više nego kad je pokrenuo invaziju", rekao je Borrell novinarima nakon događaja.

Ruska vojna prisutnost u Ukrajini je "ogromna" i još uvijek bombardira Ukrajinu svakodnevno i uništava civilnu infrastrukturu, dodao je.

"Bojim se da to ne čine bez plana. Moramo biti spremni, što znači nastavak pomaganja Ukrajini, jer ako mi ne pomognemo, Ukrajina se sama ne može braniti", rekao je Borrell.


Na sjeveru Europe počele opsežne NATO-ove vježbe vojnih zrakoplova

Opsežne vojne vježbe u kojima sudjeluje oko 150 borbenih zrakoplova iz zapadnih zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, počele su u ponedjeljak u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj, objavile su finske zračne snage.

U spomenutim zemljama koje graniče s Rusijom, manevri bi trebali trajati gotovo dva tjedna, objavila je Finska, nova članica NATO-a, koja predvodi operaciju "Arktički izazov".

Pridruživši se početkom travnja NATO-u ova je nordijska država okončala svoju više desetljeća dugu prisilnu neutralnost, kao i vojnu nesvrstanost nakon što je Moskva napala Ukrajinu.

Od 2013. nordijske zemlje svake dvije godine organiziraju vojne vježbe pod nazivom "Arktički izazov".

U njima ove godine sudjeluje 14 nacija (12 članica NATO-a, Švedska, koja je u procesu pridruživanja i Švicarska).

Vježbe bi trebale završiti 9. lipnja, a u njima sudjeluju F-35 iz SAD-a i nekoliko europskih zemalja, francuski Rafale i Mirage, danski i nizozemski F-16, finski i švicarski F-18 te švedski Gripeni.

Zrakoplovi će biti stacionirani u sjevernoj Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, kao i u finskoj bazi Pirkkala-Tampere.

Održavanje vojne vježbe poklapa se sa sastankom ministara vanjskih poslova NATO-a koji se ovaj tjedan održava u Oslu, ali i posjetom američkog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena Finskoj u četvrtak i petak.


Savjetnik Zelenskog predlaže demilitariziranu zonu u Rusiji

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je u ponedjeljak da bi u sklopu mirovnog sporazuma, u Rusiji uz granicu s Ukrajinom trebalo formirati demilitariziranu zonu od 100 do 120 kilometara.

Područje bi bilo nužno za zaštitu ukrajinskih krajeva od granatiranja, napisao je Mihajlo Podoljak na društvenoj mreži Twitter.

"Ključna tema mirovnog sporazuma bi trebala biti uspostava zaštitnih mjera kako bi se izbjeglo ponavljanje agresije u budućnosti", rekao je.

Kako bi se osigurala sigurnost stanovnika u nekoliko graničnih ukrajinskih pokrajina, naveo je da "će biti nužno uvesti demilitariziranu zonu od 100 do 120 kilometara na teritoriju belgorodske, brjanske, kurske i rostovske republike".

Nazivanje ruskih pokrajina republikama izgleda kao aluzija na separatističke entitete u ukrajinskoj Donjeckoj i Luganskoj oblasti koje se nazivaju "narodnim republikama" i uživaju podršku Moskve.

Podoljak je rekao da bi demilitarizirana zona isprva mogla biti pod međunarodnom kontrolom.

"Vjerojatno, u inicijalnoj fazi s obaveznim međunarodnim kontrolnim kontingentom", rekao je.


Prigožin Putinu bacio rukavicu u lice

Čini se da je šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin ponovno neizravno potkopao autoritet i režim Vladimira Putina, izvještava Institut za proučavanje rata (ISW).

U svom posljednjem ažuriranju, američki think tank je rekao da je Prigožin odgovarao na pitanje novinara kada je izjavio da će "ruski birokrati imati koristi od cenzure samo kratkoročno prije nego što im narod uzvrati..."

ISW je primijetio da su Prigožinovi komentari "vjerojatno bili usmjereni na Putina kojeg ruski državni mediji rutinski prikazuju kao vođu koji je do potankosti upleten u male infrastrukturne projekte i živote običnih ruskih ljudi".

Prošlog su tjedna Wagnerovi borci počeli predavati svoje položaje u Bakhmutu regularnim ruskim trupama.

Ali Prigožin, koji je opetovano optuživao redovnu rusku vojsku da je napustila teren koji su ranije zauzeli njegovi ljudi, rekao je da će Wagner biti spreman vratiti se u grad ako bude potrebno.

Moskva kaže da zauzimanje Bakhmuta otvara put napredovanju u istočnoj industrijskoj regiji poznatoj kao Donbas.


Nove velike eksplozije u Kijevu

Novo teško granatiranje Kijeva! Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je da je došlo do eksplozija u središtu glavnog grada i pozvao stanovnike da ostanu u skloništima. Ranije danas Kijev je bio pod intenzivnim napadima drugi dan zaredom. Dužnosnici su rekli da je većina bespilotnih letjelica i projektila ispaljenih na glavni grad tijekom noći oborena.

Rusija je izazvala i požar u crnomorskoj luci Odesa u teškim zračnim udarima.

Napadi su dio novog vala sve češćih i intenzivnijih zračnih napada koje je Moskva pokrenula ovog mjeseca dok se Kijev priprema za pokretanje protuofenzive kako bi pokušao vratiti teritorij koji su okupirale ruske snage.

Sirene za zračnu uzbunu trenutno se oglašavaju u velikim dijelovima zemlje.


Pogođene vojne mete na zapadu Ukrajine, Kijev kaže da je oborio 29 od 35 dronova

Rusija je zračnim napadom pogodila vojnu metu u zapadnoj ukrajinskoj regiji Hmeljnicki rano u ponedjeljak, a pet ukrajinskih zrakoplova povučeno je iz upotrebe, kazao je regionalni guverner, dok je ukrajinsko zrakoplovstvo objavilo da je srušilo 29 od 35 dronova koje su poslale ruske snage na Ukrajinu.

Rusija izvodi napade projektilima i bespilotnim letjelicama diljem Ukrajine od početka sveobuhvatne invazije.

Ukrajinski dužnosnici često ne priznaju da su napadnuti vojni ciljevi, navodi Reuters.

"Trenutno se nastavlja rad na obuzdavanju požara u skladištima goriva, maziva i streljiva", napisao je ured guvernera regije Hmeljnicki na Telegramu.

U objavi se dodaje da su u tijeku radovi na obnavljanju piste, ali nisu dani drugi detalji o pogođenom mjestu ili mjestima.

U regiji se prije rata nalazila velika vojna zračna luka.

Ukrajinsko zrakoplovstvo priopćilo je u ponedjeljak da je tijekom noći srušilo 29 od 35 poslanih ruskih dronova, kao i 37 od 40 krstarećih projektila.

Rusija je gađala vojna postrojenja i kritičnu infrastrukturu, navodi se na Telegram kanalu ukrajinskog zrakoplovstva.

U prethodnim izvješćima ukrajinska vojska navela je da je napad ruske bespilotne letjelice tijekom noći oštetio dio infrastrukture u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, ključnoj za izvoz žitarica, nakon čega je izbio požar koji je brzo ugašen. Vojska nije precizirala je li šteta u luci ugrozila izvoz žitarica.

Rusija je rano u ponedjeljak pokrenula val zračnih napada bespilotnim letjelicama i krstarećim projektilima na razne ciljeve, uključujući i glavni grad Kijev, a vojna uprava glavnog grada priopćila je da su obrambene snage oborile više od 40 meta.


Lukašenko: ‘Pridružite nam se, bit će nuklearnog oružja za sve‘

Predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko ustvrdio je u nedjelju da će zemlje koje su voljne pridružiti se "Savezu Rusije i Bjelorusije" dobiti nuklearno oružje, piše CNN.

Izjava autokrata i saveznika ruskog predsjednika Vladimria Putina dolazi nekoliko dana nakon što je potvrdio da je Rusija nešto svog taktičkog nuklearnog oružja počela prebacivati na teritorij Bjelorusije.

Lukašenko je rekao i da "nikome ne smeta što Kazahstan i druge zemlje imaju bliske odnose s Rusijom poput onih koje ima Bjelorusija".

- Jako je jednostavno. Pridružite se Savezu Rusije i Bjelorusije. To je sve: bit će nuklearno oružja za sve - rekao je Lukašenko tijekom intervjua koji je dao ruskoj državnoj televiziji Rusija 1.

Nije poznato tko se sve može priključiti Savezu jer Lukašenko nije rekao ništa više.


Eksplozije kod Kijeva drugu noć zaredom

Nekoliko eksplozija čulo se rano u ponedjeljak u Kijevu, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko, drugog dana ruskih zračnih napada na taj grad.

„Raketa je oborena kod Kijeva”, napisao je Kličko na aplikaciji Telegram. „Zračna obrana djeluje”, dodao je.

Riječ je o drugoj noći zaredom da Rusija napada ukrajinsku prijestolnicu.

image
Sergei SUPINSKY/AFP
image
Sergei SUPINSKY/AFP
image
Pavlo Petrov/State Emergency Service of Ukraine/AFP
image
Pavlo PETROV/State Emergency Service of Ukraine/AFP
image
Sergei SUPINSKY/AFP

S noći na nedjelju, kijevski Dan grada, Ukrajina je oborila 58 od 59 lansiranih dronova iranske proizvodnje, objavila je ukrajinska vojska, proglasivši ga jednim od najvećih napada dosad.

Bio je to i prvi smrtonosan napad u svibnju – poginuo je 41-godišnjak, a najmanje dvije osobe su ozlijeđene.


Zelenski kaže da će rusko vodstvo pasti nakon poraza u ratu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će rusko vodstvo pasti nakon poraza Kremlja u ratu protiv Ukrajine.

"Kijev i svi naši gradovi, cijela Ukrajina okončat će povijest moskovskog despotizma koji jako dugo zarobljava mnoge narode", rekao je Zelenski u svom svakodnevnom video obraćanju.

Ovom prilikom nije se obratio javnosti iz svog ureda kao obično, već na ulici ispred predsjedničkog ureda u Kijevu.

Ukrajinska protuzračna obrana uspjela je gotovo u potpunosti odbiti jedan od najvećih ruskih napada bespilotnim letjelicama od početka rata, rekao je Zelenski, dodavši da je Moskva pokušala Kijevu pokvariti dan grada.

Kijev je kroz svoju povijest preživio zločine, a preživjet će i ruske napade i neće dopustiti Rusima da ga osvoje, dodao je Zelenskij.

Oružje poput bespilotnih letjelica Šahed korištenih u napadu ne može spasiti ruske vladare, rekao je Zelenski, dodajući da će Rusija izgubiti rat jer prezire život i kulturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:02