RUSI TVRDE

‘Ukrajina je planirala napasti Donbas u ožujku, imamo tajne dokumente, obučavao ih je NATO‘

Zapovijed je izdao zapovjednik ukrajinske nacionalne garde, general pukovnik Nikolai Balan 22. siječnja 2022., tvrde Rusi

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general bojnik Igor Konašenkov

 -AFP

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da ima tajne dokumente koji dokazuju kako je Ukrajina planirala u ožujku izvršiti napad na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini.

Rusko ministarstvo objavilo je šest stranica dokumenata za koje tvrdi da pokazuju kako je Ukrajina planirala napad na proruske pobunjeničke regije u Donbasu.

'Rusko ministarstvo obrane objavilo je originalnu zapovijed koju je izdao zapovjednik ukrajinske nacionalne garde, general pukovnik Nikolai Balan 22. siječnja 2022.', rekao je u srijedu glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general bojnik Igor Konašenkov i naglasio da naredba koja je dostavljena zapovjednicima Ukrajinske nacionalne garde sadrži detaljan plan pripreme udarne skupine za izvođenje ofenzive na području takozvane 'Operacije združenih snaga' u Donbasu.

'Želim istaknuti da je brigada od 2016. trenirana od strane američkih i britanskih instruktora u Lavovu u skladu s programima obuke NATO-a', naglasio je Konašenkov, prenosi Tass.

Reuters navodi kako nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenata, koji su napisani na ukrajinskom i u kojima se, kako se čini, opisuju pripreme za borbu taktičkih vojnih jedinica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca priznao kao neovisne tzv. Donecku Narodnu Republiku i Narodnu Republiku Luhansk, samoprozvane države na istoku Ukrajine koje Rusija podržava.

Odmah potom uveo je vojne trupe u te dvije regije, netom prije nego je izvršio invaziju na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:57