KRIMSKI DUŽNOSNIK

‘Ukrajina je zauvijek izgubila Azovsko more, a luke u Hersonu i Zaporižju više nikada neće biti njihove‘

- Siguran sam da će Azovsko more, nakon što se naše regije ponovno pripoje Rusiji, ponovno postati epikontinentalno more

Azovsko more, arhivska fotografija

 Peter Kovalev/Tass/Profimedia/Peter Kovalev/Tass/Profimedia

Prema pisanju novinske agencije RIA Novosti, zamjenik premijera vlade okupiranog polutotoka Krima Georgij Muradov rekao je da je "Ukrajina zauvijek izgubila Azovsko more" te da luke u Hersonskoj i Zaporižjanskoj oblasti "nikad više neće biti ukrajinske".

- Siguran sam da će Azovsko more, nakon što se naše regije ponovno pripoje Rusiji, ponovno postati epikontinentalno more Ruske Federacije - rekao je Muradov.

RIA Novosti pišu da je proruski dužnosnik u Zaporižjanskoj oblasti Vladimir Rogov rekao da ta oblast i Hersonska oblast nikada neće biti vraćene Ukrajini.

Rusi napali više od 40 gradova

Ruske snage napale su više od 40 gradova u regijama Donjecku i Luhansku na istoku Ukrajine, rekla je ukrajinska vojska, a prenosi BBC u četvrtak.

"Okupatori su pucali na više od 40 gradova u regijama Donecku i Luhansku uništivši i oštetivši 47 civilnih mjesta, uključujući 38 kuća i školu. Kao rezultat granatiranja poginulo je petero civila, a 12 je ranjeno", objavljeno je na Facebook profilu ukrajinskih oružanih snaga.

Protekli mjesec Rusija se usredotočila na preuzimanje potpune kontrole u Donbasu.

Rusija je poslala tisuće vojnika u Donbas napadajući s tri strane u pokušaju da opkoli ukrajinske snage koje drže Sjeverodonjeck i Lisičansk. Njihovim padom cijela pokrajina Luhansk pala bi pod rusku kontrolu, ključni ratni cilj Kremlja.

Gradovi Sjeverodonjeck i Lisičansk prije su bili pod intenzivnim bombardiranjem.

Luhanski guverner Serhij Gajdaj upozorio je da su ruske snage uništile sve osim jednog mosta preko rijeke Donjec te da prijeti opasnost da Sjeverodonjeck bude odsječen.

Luganski dužnosnik Rodion Mirošnik u četvrtak je novinskoj agenciji Tass rekao da se u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici trenutno nalazi oko 8000 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

- Mnogo je zarobljenika. Naravno, većina ih se nalazi na teritoriju Donjecke Narodne Republike, međutim i mi ih imamo dosta. Ukupno ih je negdje oko 8000. To je mnogo, a svaki dan ih stigne po stotinu novih - rekao je Mirošnik.

Putinova uredba

Dok Moskva nastoji učvrstiti kontrolu na zauzetom teritoriju, predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se pojednostavljuje postupak za stanovnike novoosvojenih područja da dobiju rusko državljanstvo i putovnice.

Ruski parlament u srijedu je ukinuo gornju dobnu granicu za profesionalne vojnike, ističući potrebu da se zamijene izgubljeni vojnici.

U kasnonoćnom obraćanju putem videa, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, komentirajući nova ruska pravila o novačenju, rekao: "(Oni) više nemaju dovoljno mladića, ali još imaju volje za borbu. Trebat će još vremena da se ta volja slomi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:07