NUKLEARNA KRIZA

Ukrajina može nakratko odahnuti: Vratila se struja u nuklearnu elektranu Zaporižje

Ukrajinski stručnjak kaže da bi isključivanje predstavljalo rizik jer bi time elektrana ostala samo s jednim izvorom struje za hlađenje

Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane Zaporižje

 Andrey Borodulin/Afp/Profimedia/Andrey Borodulin/Afp/Profimedia

NOVO 19.00 - Posljednji dalekovod koji opskrbljuje električnom energijom nuklearnu elektranu Zaporižje ponovno je otvoren. Tako javlja UN-ova organizacija za nuklearni nadzor, pozivajući se na Ukrajinu.

Ranije danas ukrajinski operater nuklearne energije, Energoatom, javio je kako je nuklearna elektrana Zaporižje isključena iz ukrajinske nacionalne mreže po prvi put u gotovo 40 godina rada.

Zaporižje gotovo od početka invazije na Ukrajinu kontroliraju Rusi, ali je dopustila ukrajinskim inženjerima da ostanu i upravljaju postrojenjem.

Posljednji dalekovod koji povezuje elektranu s mrežom bio je dva puta presječen zbog požara u obližnjim elektranama na ugljen, poručili su iz Energoatoma ranije danas.

Valja podsjetiti kako isključivanje elektrane povećava rizik od katastrofalnog kvara rashladnih sustava za reaktore.

- Iz Ukrajine su nam javili kako je Zaporožje, najveća europska nuklearna elektrana, najmanje dvaput izgubila vezu s dalekovodom tijekom dana, ali da je trenutno ponovno u pogonu - stoji u priopćenju je Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA.)


NOVO 16.45 - Zadnja dva aktivna reaktora u ukrajinskoj nuklearki Zaporižja pod ruskom okupacijom ugasila su se u četvrtak nakon što je požar u blizini oštetio nadzemne električne vodove, objavila je ukrajinska državna energetska tvrtka Energoatom.

Požar je izbio u jamama za pepeo u termoelektrani na ugljen u blizini nuklearke Zaporižja, najveće u Europi. Vatra je oštetila vodove koji su povezivali nuklearnu elektranu s ukrajinskom električno mrežom, priopćio je Energoatom.

„Rezultat toga je da su dvije posljednje aktivne jedinice isključene iz mreže”, dodala je tvrtka.

Naglasila je kako sigurnosni sustavi nuklearke funkcioniraju normalno te da se radi na priključivanju jednog reaktora nazad na mrežu.

Tjednima su se Moskva i Kijev međusobno optuživali za nekoliko bombaških napada u blizini nuklearke koja ima šest reaktora ukupnog kapaciteta 6000 megavata i koju su od ožujka okupirale ruske trupe.

Ukrajina Rusiju optužuje da skladišti teško naoružanje u elektrani, koristeći ju kao bazu za udare na ukrajinske položaje.

Moskva sa svoje strane opovrgava da je u tvornici postavila oružje i tvrdi da tamo postoje samo jedinice koje održavaju sigurnost.

Rusija zauzvrat optužuje ukrajinske snage za izvođenje napada dronovima na to nuklearku. UN je pozvao na postavljanje demilitarizirane zone oko elektrane kako bi se zajamčila sigurnost lokacije i omogućila inspekcijska misija.


Ruski portal RT objavio je da su "sigurnosni sustavi u nuklearnoj elektrani Zaporižje aktivirani". Posljedica je to, tvrde u tom mediju, ukrajinskog granatiranja okolice nuklearke. Drugi mediji još nisu potvrdili vijesti RT-a.

Britanski The Guardian donosi intervju u kojem Petro Kotin, čelnik ukrajinske tvrtke zadužene za atomsku energiju, obznanjuje da je Rusija zaposlenicima nuklearne elektrane predstavila plan iskapčanja Zaporižja s ukrajinske električne mreže.

Preduvjet za to bilo bi, priča Kotin, teško oštećenje svih veza elektrane i ukrajinskog sustava prijenosa energije. Isključivanje bi predstavljalo rizik jer bi time nuklearna elektrana ostala samo s jednim izvorom električne energije za hlađenje reaktora što bi moglo biti nedostatno, priča Kotin.

Tijekom popodneva stigla je i vijest da je nulearka isključena iz električne mreže, što se dogodilo prvi put u povijesti. Isključena su i posljednja dva reaktora.

Ukrajina je u petak, 19. kolovoza, optužila Rusiju da planira "provokaciju širokih razmjera" u najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi dodajući da okupatorske snage planiraju odspojiti elektranu s ukrajinske električne mreže te ju spojiti na rusku.

Papa Franjo je u srijedu pozvao na "konkretne korake" koji bi spriječili opasnost od nuklearne katastrofe u elektrani Zaporižja.

"Predsjednik Biden bi trebao poduzeti hitne korake zbog pogoršanja stanja u nuklearnoj elektrani i zahtijevati hitnu inspekciju od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prije nego što okupacija izazove transnacionalnu radiološku katastrofu", pišu Bijeloj kući bivši vladini dužnosnici iz obiju stranaka i stručnjaci, prenosi The Wall Street Journal. Nastavak je to poziva koje su ranije uputili europski lideri koji su tražili da IAEA što prije obiđe nuklearku. Najveću u Europi.

Stručnjaci IAEA ne mogu obići elektranu jer Ukrajina želi da dođu preko njezinog ozemlja, a Rusija da koriste Krim čime bi se potvrdilo da je riječ o postrojenju na ruskom suverenom tlu. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je 19. kolovoza u petak da struja koja se generira u nuklearnoj elektrani Zaporižje na jugu Ukrajine, a koju drže Rusi, pripada Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2022 19:53