TENZIJE

Ukrajina najavila organiziranje vojnih vježbi kao odgovor na ruske vježbe na Kavkazu

U vježbe će biti uključena protuzračna obrana, a ukrajinski ministar obrane Andrij Taran rekao je da će se organizirati krajem rujna
Ilustracija
 Anatolii STEPANOV/AFP

Ukrajina je u petak najavila kako će na svom teritoriju organizirati vojne vježbe kao odgovor na isti takav potez koji planira Rusija na Kavkazu.

Ukrajinski ministar obrane Andrij Taran izjavio je na sjednici parlamenta kako će u vježbe biti uključena protuzračna obrana te će biti organizirana potkraj rujna na jugu zemlje.

Ukrajina se nada kako će u njihovim vježbama čiji je cilj osigurati istočne granice sudjelovati i druge zemlje koje su članice NATO-a.

Odnosi između Moske i Kijeva napeti su od 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim te je poduprla pobunu separatista u istočnim dijelovima Ukrajine.

Sukobi između ukrajinske vojske i paravojnih postrojbi koje podupire Rusija od 2014. su prouzročili smrt više od 13 tisuća ljudi unatoč dogovoru o prekidu vatre postignutom 2015. godine.

"Ovaj će asimetrični odgovor pokazati spremnost oružanih snaga Ukrajine da na primjereni način odgovore na svaki pokušaj Rusije da pogorša stanje ili započne sukobe velikih razmjera", kazao je Taran.

Najavio je i kako će vlada u Kijevu pozvati ostale države-članice NATO-a da sudjeluju u planiranoj vježbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:43