IZVOZ ŽITARICA

Ukrajina nakon potpisivanja važnog ugovora: ‘Imamo povjerenja u UN, ali ne vjerujemo Rusiji‘

Dvije zaraćene strane parafirale su istovjetne, ali odvojene dokumente, jer Ukrajina ne želi s Rusima potpisati nikakav dokument

Oleksandr Kubrakov, Antonio Guterres, Recep Tayyip Erdogan i Hulusi Akar na potpisivanju ugovora

 OZAN KOSE/AFP

Ukrajina računa s UN-om u provedbi ugovora o izvozu njezinih žitarica potpisanog u petak u Istanbulu, rekao je njezin ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, istaknuvši da se "Rusiji ne može vjerovati".

"Imamo povjerenja u UN kao pokretača ovog ugovora i instituciju te u njegova glavnog tajnika koji ulaže svoj ugled i sposobnost da osigura funkcioniranje tog ugovora i njegovo poštovanje od strane Rusije koja je prekršila niz drugih ugovora", rekao je Kuleba na tiskovnoj konferenciji.

Rusija i Ukrajina u petak su u Istanbulu potpisale s UN-om i Turskom ugovor o izvozu ukrajinskih žitarica blokiranih u crnomorskim lukama zbog oružanog sukoba dviju zemalja.

Dvije zaraćene strane parafirale su istovjetne, ali odvojene dokumente, na zahtjev Ukrajine koja ne želi s Rusima potpisati nikakav dokument.

"Ukrajina ne vjeruje Rusiji. Mislim da nitko nema razloga vjerovati Rusiji", istaknuo je Kuleba.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov, koji je potpisao sporazum, rekao je da Ukrajina ipak ne vidi rizik da ruski brodovi dođu do ukrajinskih luka kroz zelene koridore dogovorene sporazumom, jer bi ih u slučaju takvog pokušaja gađale ukrajinske rakete.

Govoreći na televiziji Kubrakov je ustvrdio kako je sporazum moguć samo zahvaljujući vojnim uspjesima Ukrajine.

Posebno je istaknuo ponovno zauzimanje Zmijskog otoka, malog, ali strateški smještenog izdanka u blizini nekoliko ključnih ukrajinskih luka u Crnom moru, kao "važan trenutak".

Zelenskij: ‘Na UN-u je odgovornost‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da su Ujedinjeni narodi odgovorni za poštovanje ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica potpisanog u Istanbulu.

"Svi shvaćaju da je Rusija spremna na provokacije i pokušaje da diskreditira ukrajinske i međunarodne napore. No mi vjerujemo UN-u. Sada je na njemu odgovornost da jamči poštovanje ugovora", rekao je u dnevnom obraćanju putem video veze.

Rusija i Ukrajina su u petak u Istanbulu potpisale s UN-om i s Turskom ugovor o izvozu ukrajinskih žitarica blokiranih u crnomorskim lukama zbog oružanog sukoba dviju zemalja.

"Ugovor u cijelosti odgovara ukrajinskim interesima", rekao je ukrajinski predsjednik dodajući da ukrajinski vojnici "100 posto kontroliraju sve prilaze lukama".

Po njegovim riječima, ugovor će omogućiti da se izveze oko 20 milijuna tona lanjskih i ovogodišnjih usjeva.

"Riječ je o prihodima poljodjelaca, čitavog agrarnog sektora i državnog proračuna. To su radna mjesta. Sada imamo žitarica u vrijednosti oko 10 milijarda dolara", istaknuo je.

"Postoji mogućnost da se smanji težina prehrambene krize koju je prouzročila Rusija i spriječi svjetska katastrofa - glad koja bi mogla dovesti do političkog kaosa u mnogim zemljama, napose onima koje nam pomažu", rekao je.

"Ovo je još jedan dokaz da je Ukrajina kadra obraniti se u ovom ratu", zaključio je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:45