PREOKRET NA BOJIŠTU

Ukrajina: ‘Naše snage potisnule su Ruse kod Harkiva, počela je značajna kontraofenziva‘

Protunapad kod Harkiva mogao bi biti signal nove faze rata u kojoj Ukrajinci kreću u ofenzivu

Ukrajinski vojnici kod Harkiva

 Sergey Bobok

Ukrajina je objavila u utorak da su njezine snage vratile pod svoj nadzor sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i počele kontraofenzivu koja bi mogla donijeti preokret i ugroziti rusku prednost.

Tetjana Apačenko, zadužena za odnose s medijima u 92. mehaniziranoj brigadi, koja je glavna ukrajinska vojna formacija u tom području, potvrdila je da su ukrajinski vojnici zadnjih dana uspjeli vratiti pod svoj nadzor naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Broščovu i Slobožanske sjeverno od Harkiva.

Savjetnik u ministarstvu obrane Jurij Saks rekao je da su ti uspjesi potisnuli ruske snage izvan dometa Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini smještenog na sjeveroistoku koji je pod stalnim bombardiranjima otkako je ruska agresija počela 24. veljače.

"Vojne operacije ukrajinskih oružanih snaga oko Harkiva, posebno sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva, uspješna su priča", rekao je.

"Ukrajinska vojska uspjela je potisnuti te ratne zločince dalje od crte do koje doseže njihova artiljerija", rekao je.

Protunapad kod Harkiva mogao bi biti signal nove faze rata u kojoj Ukrajinci kreću u ofenzivu nakon tjedana u kojima su ruski vojnici napadali artiljerijom, ali nisu uspjeli ostvariti veći napredak.

Potiskivanjem ruskih snaga Ukrajinci bi mogli napasti linije opskrbe glavnih ruskih snaga.

"Oni pokušavaju presjeći linije opskrbe ruskih snaga jer je to zaista jedna od glavnih ruski slabosti", rekao je Neil Melvin iz istraživačkog centra RUSI u Londonu.

"Ukrajinci se približavaju ruskoj granici. Tako da Rusi sada sve više gube teritorij koji su osvojili prvih dana na sjeveroistoku Ukrajine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:03