RAZORENI GRAD

Ukrajina objavila detalje o neviđeno krvavim bitkama u Bahmutu, bore se za svaki centimetar grada

Rusko ministarstvo prioćilo je da su borci plaćeničke skupine Wagner zauzeli još dva dijela Bahmuta, glavne mete ruske ofenzive

Ukrajinski vojnik na položaju kod Bahmuta

 Aa/abaca/Abaca Press/Profime/

Ukrajinske i ruske oružane snage vode izrazito krvave bitke u razorenom gradu Bahmutu na istoku zemlje, no proukrajinske snage se i dalje drže, objavila je ukrajinska vojska u subotu.

Rusko ministarstvo prioćilo je ranije u subotu da su borci plaćeničke skupine Wagner zauzeli još dva dijela Bahmuta, glavne mete ruske ofenzive u istočnoj Ukrajini.

"Krvave bitke neviđene posljednjih desetljeća odvijaju se usred urbanog gradskog područja", rekao je Serhij Čerevatji, glasnogovornik vojne komande za istočnu Ukrajinu.

"Naši vojnici rade sve što je moguće u krvavim i žestokim borbama kako bi samljeli neprijateljske borbene sposobnosti i slomili moral. Svaki dan, u svakom kutku grada, čine to uspješno", rekao je televizijskom kanalu 1+1.

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da su jedinice Wagnera zauzele dva područja na sjevernoj i južnoj periferiji grada. Jedinice ruske vojske podupirale su ih tako što su na krilima zadržavale ukrajinsku vojsku, dodalo je ministarstvo.

U obavještajnom izvješću u petak Velika Britanija je objavila da su ukrajinske snage bile primorane predati nešto teritorija u Bahmutu s obzirom na to da je Rusija onamo ponovno krenula u napad, otvorivši intenzivnu artiljerijsku paljbu u protekla dva dana.

Bahmut, koji je prije rata imao 70.000 stanovnika, glavna je meta ruske zimske ofenzive, koja je zasad postigla oskudne rezultate unatoč kopnenim pješadijskim borbama intenziteta kakav se u Europi nije vidio od Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:23