DEBLOKADA LUKA

Ukrajina od međunarodne zajednice traži pomoć kako bi mogla iz Odese izvoziti hranu

‘Trebamo jamstvo partnera, naravno to je jamstvo obrane, jamstvo sigurnosti‘, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Julija Sviridenko

Farma suncokreta kod Odese

 Genya SAVILOV/AFP

Međunarodna zajednica trebala bi pomoći u osiguravanju prolaza za izvoz hrane morskim putom uspostavom koridora iz Odese kako bi se spriječila glad u svijetu, kazala je za BBC u ponedjeljak zamjenica ukrajinskog premijera Julija Sviridenko, prenosi Reuters.

"Trebalo bi nam pet, šest, sedam godina da izvezemo sve te poljoprivredne prinose. Stoga nam je sada iznimno važno deblokirati morske luke", rekla je Sviridenko za BBC u intervjuu na Svjetskom gospodarskom forumu. "Trebamo jamstvo partnera, naravno to je jamstvo obrane, jamstvo sigurnosti", dodala je.

Bilo koji koridor iz Odese može se uspostaviti samo uz suglasnost Rusije, kazao je zapadni dužnosnik u ponedjeljak za Reuters. "Jasno je da Rusi dominiraju tim područjem. Bilo bi potrebno dopuštenje Rusa, neka vrsta sporazuma da se to dogodi", rekao je anonimno zapadni dužnosnik.

"To bi zahtijevalo neku vrstu sigurnosnog jamstva, mislim od Turske, kako bi postalo stvarnost. Mislim da bi morali isključiti razmišljanje da bi se to moglo učiniti bez dopuštenja Rusije", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 02:41