MOĆNI Excalibur

Ukrajina od SAD-a potajno dobila razorno oružje: ‘Satelitski navođeni projektil pogađa unutar dva metra‘

Najpreciznija američka granata ima domet od 40 kilometara, a koristi se u haubicama od 155 mm i već je u Ukrajini

Haubica M777 od 155 mm

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/Abaca Press/Profimedia

Pentagon je isporučio Ukrajini svoju najprecizniju topničku granatu, GPS-om vođeni projektil Excalibur, proizlazi iz proračunskih dokumenata koji potvrđuju taj prethodno nenajavljeni dodatak arsenalu prikupljenom za ukrajinsku borbu protiv ruske invazije, prenosi Bloomberg. Plan za dopunu američkih zaliha Excaliburom po prvi put potvrđuje da je Pentagon opskrbljivao ukrajinske snage tom granatom. Dužnosnici su, pak, zaobišli pitanja o Excaliburu, unatoč ranijim izvješćima da je u tijeku planiranje njegove isporuke te da je granata već bila u uporabi u Ukrajini.

Ovo satelitski navođeno oružje koje može gađati unutar dva metra od mete prvi je puta korišteno u Iraku 2007. godine prilikom napada i ubojstva vođe čelije Al-Qaide Abu Juraha i njegovih suradnika.

Ministarstvo obrane potrošit će 92 milijuna dolara dodatnih sredstava odobrenih od Kongresa "za nabavu zamjenskog streljiva M982 Excalibur prebačenog u Ukrajinu kao potpora međunarodnim naporima za suprotstavljanje ruskoj agresiji", kako stoji u proračunskom dokumentu od prošlog mjeseca koji nije prethodno objavljen.

Udvostručen proračun programa

Projektil je korišten u haubicama od 155 mm, glavnoj topničkoj uzdanici američke vojske, a zajednički su ga razvile tvrtke Raytheon Missiles and Defence i BAE Systems Bofor. Precizno navođeni Excalibur omogućuje zapovjednicima na bojnom polju da se s većom preciznošću usmjere na ciljeve. Prema dokumentaciji, projektil ima domet od 40,5 kilometara.

Excalibur je naveden u dokumentima koji otkrivaju kako Pentagon troši dio od ukupno 20,1 milijarde dolara u ukazu o dodatnim dopunama za Ukrajinu (The Additional Ukraine Supplemental act), koji je potpisao američki predsjednik Joe Biden u svibnju. Granate Excalibur su izuzete iz vojnih zaliha kao dio 19 poteza "Predsjedničkih ovlasti za povlačenje" procijenjenih na 8 milijardi dolara. Do sada je Pentagon detaljno obavljao kupovinu za obnovu zaliha u ukupnom iznosu od oko 7 milijardi dolara u sedam rata do prošlog mjeseca.

"Dodatak od 92 milijuna dolara za Excalibur više je nego udvostručio proračun programa, uključujući oko 900 projektila u fiskalnoj 2022. godini", u odnosu na 56,7 milijuna dolara, koliko je odobrio Kongres za ovu fiskalnu godinu, kaže Mark Cancian, obrambeni analitičar Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), koji prati potrošnju sredstava za Ukrajinu. Navedenih 56,7 milijuna dolara namijenjeno je kupnji 374 sofisticirana, satelitski navođena projektila, kako stoji u proračunskim dokumentima američke vojske.

"Ovo također potvrđuje ono što se dugo sumnjalo, a to je da Sjedinjene Države isporučuju ovo napredno oružje Ukrajini", ističe Cancian. Svaki projektil košta od 98.700 do 106.400 dolara za 2021. i 2022. fiskalnu godinu, ovisno o kupljenim količinama, navodi se u dokumentima vojnog proračuna.

Učinak prvog udara

Dokazana preciznost Excalibura omogućuje učinak prvog udara na metu, smanjujući tako broj potrebnih projektila uz smanjenje kolateralne štete", kako stoji u dokumentima. S obzirom na svoje mogućnosti, ovo oružje je najvjerojatnije vrlo štedljivo korišteno za kirurški precizno uništavanje ruskih zapovjednih mjesta i zapovjedno-kontrolnih centara, u trenucima kada su se ukrajinske snage našle usred intenzivnih topničkih okršaja s ruskim okupatorom u istočnim regijama zemlje.

Ukaz o dodatnim dopunama za Ukrajinu osigurao je više od 40 milijardi dolara hitnih sredstava. Pentagonov udio iznosio je najmanje 20 milijardi dolara, uključujući 6 milijardi dolara pomoći i opreme za Ukrajinu i 9 milijardi dolara za popunjavanje američkih zaliha opreme.

Uz prethodno neobjavljenu isporuku Excalibura, proračunski dokumenti također navode zalihe dobro poznatih stavki kao što su konvencionalni topnički projektili od 155 mm, protuoklopni projektili Javelin i protuzračni projektili Stinger te mobilni višecijevni raketni sustav HIMARS. Tu su i manje količine bacača granata MK-19, preciznih snajperskih pušaka, dalekometnih nišana i slično. "Puno je novca uloženo u reprogramiranje za povećanje proizvodnog kapaciteta u svrhu budućih nabavki" oružja kao što je navođeni višecijevni raketni sustav HIMARS, kaže Cancian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2022 14:05