ANDRIJ NAUMOV

Ukrajina od Srbije traži izručenje špijuna: Bivši šef ukrajinske tajne službe pao je na granici s gomilom keša i dragulja

Špijun Naumov osumnjičen je da je Rusima dao povjerljive sigurnosne podatke vezane uz nuklearnu elektranu u Černobilu

Andrij Naumov, novac i smaragdi

 Mup Srbije/screenshot/Mup Srbije/screenshot

Ukrajina traži izručenje špijuna Andrija Naumova, koji je 7. lipnja uhićen na graničnom prijelazu Preševo, dok je iz Srbije pokušao ući u Makedoniju, objavio je BBC.

Jedan od donedavnih čelnika ukrajinske obavještajne službe SBU, kojega je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio 31. ožujka optuživši ga za veleizdaju, pobjegao iz Ukrajine 23. veljače nakon što je Rusija napala tu zemlju i sada se nalazi u Srbiji, a Ukrajina traži njegovo izručenje, navodi BBC pozivajući se na izvor iz visokog suda u Nišu.

Špijun Naumov osumnjičen je da je Rusima dao povjerljive sigurnosne podatke vezane uz nuklearnu elektranu u Černobilu.

U trenutku uhićenja s njim je u automobilu bio i njemački državljanin, a granični policajci na prijelazu Preševo pronašli su 607.990 eura i 124.924 dolara u gotovini te dva draga kamena - smaragda. Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te ih se tereti da su oboje stekli kriminalnim aktivnostima te s njima pokušali napustiti Srbiju.

Nakon što su pronađeni novac i smaragdi Naumov je uhićen.

Naumovu i njegovu suputniku prijeti kazna u trajanju od jedne do 12 godina zatvora, no ukrajinski mediji pišu da postoji strah da bi, zbog činjenice da Naumov raspolaže brojnim ukrajinskim državnim tajnama, on mogao pokušati trgovati njima u zamjenu za svoju slobodu.

Naumov je u SBU došao 2019. godine, a u srpnju 2021. imenovan je šefom odjela za unutarnju sigurnost. Ukrajinu je, prema lokalnim medijima, napustio tek nekoliko sati prije početka ruske invazije, a svoju je obitelj u inozemstvo poslao ranije. Njega je Zelenski službeno smijenio 31. ožujka tvrdeći da je počinio veleizdaju, nazivajući ga pritom "antijunakom" koji je prekršio svoju vojničku zakletvu, a Rusija mu je ponudila politički azil u zamjenu za svjedočenje protiv Zelenskog.

"Oni visoki vojni časnici koji ne shvaćaju gdje im je domovina, koji su prekršili zakletvu koju su položili pred ukrajinskim narodom da će štititi našu državu, ostat će bez svojih činova", rekao je tada Zelenski. Naumov je imao čin generala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:44