MOSKVA SVE NEGIRA

Ukrajina optužuje Rusiju za pogubljenje nenaoružanih vojnika: ‘Okupator ih ubija automatskim oružjem‘

Tužitelji su se pozvali na informacije objavljene na Telegramu o ‘pogubljenju šestorice zarobljenika‘ na položaju u Avdiivki

Razrušena Avdiivka

 Marek M. Berezowski/Anadolu Via AFP

Ukrajinske vlasti priopćile su u nedjelju da su otvorile istragu o navodnom pucanju ruskih snaga na šestoricu nenaoružanih ukrajinskih vojnika u gradu Avdiivki i dvojicu u selu Vesele u istoj regiji, nakon što je Rusija preuzela potpunu kontrolu nad gradom.

"Pokrenuta je istraga o strijeljanju nenaoružanih ukrajinskih ratnih zarobljenika u Avdiivki i selu Vesele", objavilo je tužiteljstvo u regiji Donjeck na svom Telegram kanalu.

Tužitelji su se pozvali na informacije objavljene na Telegramu o "pogubljenju šestorice zarobljenika" na položaju u Avdiivki. Ukrajinski javni servis Suspilne citirao je ukrajinskog vojnog glasnogovornika Dmitrija Lihovija koji je rekao da nije moguće potvrditi ili opovrgnuti ubojstva u Avdiivki jer je istraga u tijeku. Dodao je da to neće biti prvi put da je Rusija počinila ratni zločin.

"Ne želeći ostaviti zarobljenike na životu, okupator ih ubija automatskim oružjem", dodalo je tužiteljstvo, ne navodeći kad se incident dogodio.

Službeni Telegram kanal ukrajinskih kopnenih snaga podijelio je video koji je navodno snimljen dronom ljudi u uniformama u uskom rovu i prikazuje pogubljenje šestorice nenaoružanih ukrajinskih vojnika.

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na Reutersov e-mail poslan izvan redovnog radnog vremena u kojem se traži komentar na navode, najnovije u nizu optužbi ukrajinskih tužitelja o tome da su ratni zarobljenici ubijani.

Rusija je odbacila takve tvrdnje.

Reuters, ukrajinski tužitelji i vojska nisu mogli odmah provjeriti video ili druge detalje o iskazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:05