KIJEV STREPI

Ukrajina ostaje bez pomoći SAD-a?: ‘Zelenski mi je rekao što će se dogoditi u tom slučaju...‘

Najnoviji Zakon o privremenom financiranju američke vlade ne uključuje pomoć Ukrajini

Ilustracija, raketni sustavi HIMARS

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Riskirajući svoju poziciju šefa Zastupničkog doma američkog Kongresa, republikanac Kevin McCarthy sukobio se s tvrdolinijašima u svojoj stranci koji su u petak odbacili prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade koji je predložio njihov čelnik te je računao na glasove demokrata, a sve kako bi se izbjeglo tzv. zatvaranje savezne vlade, odnosno ‘shutdown‘.

Tako je na kraju izglasano daljnje financiranje administracije. Kongres je usvojio, a američki predsjednik Joe Biden potpisao zakon o privremenom financiranju kako bi se vlada održala idućih 45 dana, točnije do 17. studenog. Time su zaokružena kaotična 24 sata koja su mogla završiti paralizom države, ali razvoj situacije sa strepnjom se pratio i u Kijevu. Naime, dogovorom je u opasnost došao jedan od glavnih prioriteta Bijele kuće, a to je pomoć Ukrajini.

Naime, privremena mjera financiranja ne uključuje vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od šest milijardi dolara, što nije samo težak udarac za Bidena, nego još teži za Volodimira Zelenskog, koji je nedavno bio u posjetu Washingtonu kako bi osigurao daljnju američku potporu.

Biden. ‘Nećemo otići, računajte na nas‘

Kongres je s lakoćom odobravao pomoć Ukrajini kada su i Senat i Zastupnički dom kontrolirali demokrati, no od kada republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu, to je bitno otežano, pogotovo zato što se tvrdolinijaški republikanci protive daljnjoj vojnoj pomoći Kijevu, a mnogi se otvoreno protive i pristupu Bidena ratu.

Zamor ratom sve je očitiji. Dok se ukrajinska protuofenziva kreće usporeno, mijenja se i raspoloženje američkih građana. Anketa CNN-a u kolovozu je pokazala da se većina Amerikanaca sada protivi tome da Kongres odobri dodatna sredstva za potporu Ukrajini, a javnost se oštro podijelila oko toga jesu li SAD već učinile dovoljno.

Bez obzira na ishod drame, Biden je obećao nastavak potpore SAD-a Ukrajini i rekao da Ukrajina može računati na potporu SAD-a. "Ni pod kojim okolnostima ne možemo dopustiti da američka potpora Ukrajini bude prekinuta", rekao je Biden. "Uvjeravam (Ukrajinu) da ćemo biti tamo, da ćemo to učiniti", rekao je on o obnovi financiranja rata. "Želim uvjeriti naše američke saveznike... da možete računati na našu potporu, nećemo otići", poručio je Biden.

Američki predsjednik rekao je kako očekuje da će Kongres usvojiti pomoć u zasebnom zakonu.

I dok vlasti u Kijevu, ali i građani zemlje razorene ruskom agresijom promatraju razvoj događaja i nadaju se najboljem, gole brojke jasno pokazuju što bi za Ukrajinu značilo da se Bidenove riječi pozlate kada je vojna potpora u pitanju.

SAD daleko ispred svih po vojnoj pomoći

SAD je do sada poslao desetke milijardi dolara sigurnosne i humanitarne pomoći ukrajinskoj vladi od početka ruske invazije u veljači prošle godine, od čega je prema nekim procjenama oko 46 milijardi dolara vojne pomoći. Biden je bio zatražio još 24 milijarde dolara. Kongres je od početka ruske invazije odobrio 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini (nije poznato koliko je od toga točno realizirano).

Posebno precizne podatke o pomoći Ukrajini ima Kielski institut za svjetsku ekonomiju, koji redovito prati i ažurira podatke o podršci Ukrajini. Prema njihovim podacima, SAD je sa 42,1 milijarde eura apsolutno najveća potpora Kijevu kada je vojna pomoć u pitanju. Za usporedbu, iza SAD-a slijede Njemačka sa 17,1 milijardom, Velika Britanija sa 6,6 milijardi, Norveška sa 3,7 i Danska sa 3,5 milijardi - te četiri zemlje zajedno isporučile su daleko manje od SAD-a, oko 30 milijardi dolara. A tek iza njih dolaze Poljska i druge zemlje redom.

Američka vlada je poslala i 23,8 milijardi eura financijske pomoći, daleko više od ostalih zemalja zasebno, iako po ovom pitanju prednjače europske institucije sa 77,1 milijardom eura.

Posljednjih mjeseci SAD je poslao najsuvremeniju opremu u Kijev, uključivši i prve tenkove Abrams. Washington je od oružja do sada isporučio brojne moćne sustave, od kojih neki imaju posebno istaknutu ulogu u ukrajinskim borbenim djelovanjima, poput mobilnog višecijevnog raketnog sustava HIMARS, koji je odigrao ključnu ulogu u prošlogodišnjem proboju Ukrajinaca u regije Herson i Harkiv. Planira se i slanje razornih dugometnih projektila ATACMS, da spomenemo samo najzvučnije primjere.

SAD je također ‘amenovao‘ zapadne isporuke američkih borbenih lovaca F-16 Ukrajini, a još ranije su odobrile i isporuku PZO sustava Patriot i NASAMS te odnedavno šalju i kontroverzno kazetno streljivo. Brojno drugo oružje, streljivo i vojna oprema da se ne spominje.

‘Ne možemo sami‘

Nakon nedavnog posjeta Zelenskog Washingtonu, čelnik većine u Senatu, demokrat Chuck Schumer, izjavio je da je jedna rečenica na sastanku najbolje sažela poruku Zelenskog: "Ako ne dobijemo pomoć, izgubit ćemo rat", prenio je Schumer riječi ukrajinskog predsjednika.

Službeni Kijev, pak, umanjuje američki zakon o financiranju koji izostavlja pomoć Ukrajini. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, zakon je nazvao "incidentom", a ne nečim sustavnim te ističe da Kijev pregovara s republikancima i demokratima u američkom Kongresu kako bi osigurali da se to više ni pod kojim okolnostima ne ponovi.

"Ne smatramo da je podrška SAD-a uzdrmana... jer Sjedinjene Države shvaćaju da je ono što je u pitanju u Ukrajini mnogo veće od Ukrajine", rekao je on. "Radi se o stabilnosti i predvidljivosti svijeta i stoga vjerujem da ćemo moći pronaći potrebna rješenja".

U međuvremenu, CNN je ispitao raspoloženje među građanima Ukrajine nakon što je u Washingtonu izglasan zakon o privremenom financiranju u kojem nema mjere pomoći Ukrajini. Neki od ispitanih su optimisti i očekuju američku pomoć i nadalje, dok su drugi vijest dočekali sa zebnjom. "Ne možemo to izvesti sami", jasna je poruka jedne Ukrajinke američkim saveznicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:23