KAMIKAZE NA MORU

Ukrajina otkrila mornaričke dronove kojima je napala ruske brodove: ‘Gradimo cijelu flotu!‘

Crni, elegantni dronovi dugi su 5,5 metara, imaju isti pogon kao i jet-ski i postižu brzine oko 80 kilometara na sat

Dronovi su opremljeni najmanje dvjema kamerama - jedna fiksna na provi vozila i jedna usmjeriva na ”jarbolu”

 UNITED24/SWNS/SWNS/Profimedia

Ukrajina je prvi put javno predstavila svoja besposadna površinska plovila (BPP) - pomorske dronove koji su korišteni u napadu na usidrene brodove ruske Crnomorske flote u Sevastopolju - te je zatražila pomoć za financiranje novih primjeraka kako bi izgradila prvu flotu mornaričkih dronova.

"Ova će flota zaštititi vode ukrajinskih mora, kao i miroljubive gradove, od ruskih bojnih brodova i krstarećih projektila. Također će pomoći osloboditi koridore za civilne brodove kako bi mogli prevesti žitarice u ostatak svijeta", stoji na stranici United24, crowdfunding platformi ukrajinskih vlasti.

Crni, elegantni dronovi dugi su 5,5 metara, imaju isti pogon kao i jet-ski i postižu brzine oko 80 kilometara na sat. Nose do 200 kilograma borbenog tereta - eksploziva koji može onesposobiti ili potopiti ruske brodove i podmornice.

Koštaju 250.000 dolara

Dronovi su opremljeni najmanje dvjema kamerama - jedna fiksna na provi vozila i jedna usmjeriva na "jarbolu", koja je opremljena i sustavom za noćni vid. Na samom vrhu pramca nalaze se senzori sudara koji vjerojatno služe za detonaciju eksploziva, a na krmi je satelitska antena.

Crowdfunding stranica navodi kako pojedinačni dron košta 250.000 dolara, što uključuje i upravljačku stanicu na kopnu, sustav za transport i pohranu te centar za procesiranje podataka. Koristi se inercijskom i satelitskom navigacijom, a ima operativni domet od oko 400 kilometara - dovoljno da predstavlja ozbiljnu opasnost za ruske borbene brodove koji se nalaze nedaleko od obale Ukrajine.

Maksimalni je domet 800 kilometara kad se dron koristi kao protubrodsko oružje, no dizajneri ističu kako se može koristiti i u brojne druge svrhe. Za pomorsko izviđanje dugog dometa, za nadgledanje obalnog područja, kao pratnja i podrška konvencionalnoj floti, kao pratnja trgovačkim brodovima, za usmjeravanje artiljerijske paljbe, obranu baza i za suzbijanje desantnih operacija.

Rusija je do danas na mete u Ukrajini lansirala više od 900 krstarećih projektila s brodova i podmornica, koje Kijev nije mogao zaustaviti. Iako je Ukrajina u međuvremenu dobila protubrodske projektile RGM-84 Harpoon, prilagođene za ispaljivanje s kopnenih lansera, mornarički dronovi omogućavaju napade na sasvim drugačije, nekonvencionalne načine.

Privatne donacije

Platforma United24 tvrdi kako je od početka rata u Ukrajini primila donacije iz ukupno 110 svjetskih država, kojim je dosad kupljeno gotovo 50.000 zaštitnih prsluka, 45.000 kaciga, 75.000 uniformi i 70.000 komada vojnog donjeg rublja, više od 1400 konvencionalnih dronova i jedan helikopter. Ukupno su privatni građani uplatili više od 222 milijuna dolara za potrebe obrane i izgradnje Ukrajine te za humanitarnu pomoć Ukrajincima.

Osim novca za pomorske dronove, platforma traži pomoć i za niz drugih hitnih ciljeva, poput nabavke komercijalnih letećih dronova koji se konvertiraju za vojne svrhe, nabavu vozila hitne pomoći, računala i tableta za učenike, obnovu škola i bolnica, medicinske uređaje, detektore metala i za brojne druge svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:16