ODLUČIT ĆE PARLAMENT

Ukrajina: Porošenko zatražio ostavku svog premijera

 Boris Kovačev/EPH

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zatražio je u u utorak ostavku svog premijera Arsenija Jacenjuka i državnog tužitelja, a obojica su kritizirani zbog kašnjenja u pokretanju reformi.

Predsjednik je pozvao državnog tužitelja i premijera da odu da bi se uspostavilo povjerenje u vlast, napisao je glasnogovornik predsjednika na društvenoj mreži Twitter.

O sudbini dvojice političara će odluku donijeti ukrajinski parlament, Rada.

Ukrajinska najveća politička stranka priopćila je u utorak da će ocijeniti rad vlade premijera Arsenija Jacenjuka "nezadovoljavajućim", što bi moglo otvoriti put za raspuštanje koalicijske vlade i za prijevremene izbore.

Porošenko je odbacio mogućnost prijevremenih izbora i u obraćanju narodu naglasio je da bi novu vladu trebala činiti sadašnja prozapadna koalicija.

Parlament bi mogao najranije u utorak glasati o izvješću o radu vlade u 2015. i njezinu planu za 2016. godinu. Konačno vrijeme i datum održavanja glasanja nisu potvrđeni.

Ako rad vlade bude negativno ocijenjen, zastupnicima treba 150 potpisa u parlamentu da bi se održalo glasanje o povjerenju. U slučaju da se izglasa nepovjerenje, moguće je raspisivanje novih izbora ako se koalicija ne bude mogla dogovoriti o novoj vladi. Dva zastupnika rekla su za Reuters da su već osigurala potpise.

Porošenko je na čelu najveće ukrajinske stranke, a Jacenjuk druge po veličini. Obje su u vladajućoj koaliciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:48