BAERBOCK U KIJEVU

Ukrajina pozdravila ‘povijesnu prekretnicu‘ u njemačkom stavu prema Rusiji

Baerbock je najviša njemačka vladina dužnosnica koja je posjetila Kijev otkako je Rusija 24. veljače pokrenula invaziju

Annalena Baerbock i Dmitro Kuleba

 Valentyn Ogirenko/POOL/AFP

Ukrajina je pozdravila posjet njemačke ministrice vanjskih poslova, Annalene Baerbock Kijevu u utorak, koja je poduprla ukrajinska nastojanja za članstvom u Europskoj uniji i obećala dokidanje energetskih veza s Rusijom, te je ovaj posjet označen kao "povijesna prekretnica".

Baerbock je najviša njemačka vladina dužnosnica koja je posjetila Kijev otkako je Rusija 24. veljače pokrenula invaziju na Rusiju, dok obje zemlje pokušavaju popraviti odnose nakon razmirica do kojih je došlo na početku ruske agresije.

Njemačka je poduprla uvođenje embarga na rusku naftu, a Baerbock je rekla da zemlja nastoji svesti uvoz ruskih energenata na nulu, dodavši "i to će tako ostati zauvijek".

Slijedeći korake SAD-a i Britanije, Njemačka je ponovno otvorila i veleposlanstvo u Kijevu, što je simboličan potez povjerenja nakon što su diplomati ranije bili evakuirani.

Baerbock, koja je u posjet došla sa svojim nizozemskim kolegom, rekla je da će dvije zemlje Ukrajini poslati 12 haubica i da će odmah početi obuka kako ih koristiti.

"Činjenica jest da se Njemačka zalaže za mir, za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Ovo je velika povijesna prekretnica i ja sam zahvalan njemačkoj vladi za ovo stajalište", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Želio bih zahvaliti Njemačkoj za promjenu pozicije u brojnim pitanjima. Vidjeli smo da je prva ruska raketa pogodila Kijev 24. veljače i da je također pogodila tradicionalnu njemačku politiku prema Rusiji", rekao je na zajedničkom brifingu.

Naveo je kao primjere da je Njemačka promijenila stav po pitanju opskrbe oružjem i svoje podrške na embargo na rusku naftu.

Kuleba je rekao da je primanje Ukrajine u EU, u kontekstu ruske invazije, "pitanje rata ili mira".

"Jedan od razloga zašto je rat počeo je taj što je Putin bio uvjeren da Europa ne treba Ukrajinu", naglasio je.

Prva stanica Annalene Baerbock bila je Buča u blizini Kijeva, gdje su ruske snage navodno počinile zločine koje zapadne zemlje izjednačavaju s ratnim zločinima.

Moskva, koja niječe da cilja civile u onome što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, optužbe zapada smatra "monstruoznim krivotvorinama" koje ciljaju ocrnjivanju ruske vojske.

Prolazeći gradom s ukrajinskim glavnim tužiteljem, Baerbock je rekla da se odgovorni za ubojstva u Buči trebaju suočiti s pravdom.

"To je ono što dugujemo žrtvama", rekla je, govoreći u crkvi gdje su bile fotografije leševa i vreće s tijelima. "I ove žrtve, to ovdje možete osjetiti vrlo intenzivno, te žrtve su mogle biti mi."

Kasnije je rekla da je grad postao simbol za "nezamislive zločine, mučenja, silovanja, ubojstva. Nezamislivo čini ovo mjesto udaljenim. I onda stojite ovdje i razumijete: Buča je potpuno normalno, mirno predgrađe. Moglo se dogoditi bilo kome."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 07:40