POZIVAJU NA DIJALOG

Ukrajina pozvala Rusiju da povuče snage s granice: ‘Diplomacija je jedini mogući put‘

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog oružja blizu ukrajinske granice
 John Macdougall/AFP

Ukrajina je u nedjelju pozvala Rusiju da povuče svoje snage nagomilane duž granice dviju zemalja i nastavi dijalog sa Zapadom ako "ozbiljno" želi smanjiti napetost.

"Ako su ruski čelnici ozbiljni kada kažu da ne žele novi rat, Rusija mora nastaviti svoje diplomatske napore i povući snage nagomilane duž ukrajinske granice i na privremeno okupiranom ukrajinskom području", objavio je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Diplomacija je jedini mogući put", dodao je Kuleba.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog oružja blizu ukrajinske granice, izvijestile su zapadne zemlje koje strahuju od moguće invazije.

Moskva niječe da želi napasti Ukrajinu, ističući da ne želi rat, već jamstvo Sjedinjenih Država i NATO-a za svoju sigurnost, a napose da Ukrajina neće biti članica Saveza i da Washington neće otvoriti nove vojne baze u bivšim sovjetskim republikama.

Rusija "ne želi biti u položaju da se (njezina) sigurnost redovito ugrožava", kao što bi to bio slučaj da Ukrajina uđe u NATO, rekao je u nedjelju ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom, ukrajinski ministar vanjskih poslova pozvao je u subotu Zapad da "bude oprezan i odlučan u kontaktima s Rusijom", rekavši da se zauzima za "političko i diplomatsko rješenje" krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:33