BORBA ZA DONBAS

Ukrajina pred ključnom bitkom na istoku: Padne li im važan grad, Rusima se sve otvara

Ruske snage koje se povlače sa sjevera neće biti lako regrupirati i poslati u borbu na istoku, kažu stručnjaci
 AFP

Ruske snage na sjeveru Ukrajine gotovo su se u potpunosti povukle iz zemlje na svoje početne položaje u Rusiji i Bjelorusiji, a ukrajinski branitelji na istoku države, na području Donbasa, drže se znatno bolje nego što je većina zapadnih analitičara očekivala.

Rusko povlačenje sa sjevera odrađeno je u tolikoj žurbi da ukrajinske snage nalaze cijele vojne jedinice ostavljene kako bi zaštitile odstupnicu ruskim snagama. Nakon što je veći dio ruskih snaga prešao rijeku Sejm, raznijeli su most i time onemogućili povlačenje preostalim snagama. Ukrajinski branitelji zatim su ih s lakoćom dostigli.

No, na području koje je držala ruska vojska ostavljeno je mnogo mina i drugih zamki, a svakodnevno pristižu i informacije o ratnim zločinima počinjenima u selima u okolici Kijeva.

Kako se većina ruskih postrojbi povukla iz okolice Kijeva, tako su prestali i artiljerijski napadi na glavni grad Ukrajine, no on je još u dometu raketa koje bi mogle biti ispaljene s teritorija Bjelorusije.

Rusija je, analitičari se slažu, u potpunosti napustila planove zauzimanja glavnoga grada i sjevera te se sada namjerava fokusirati na šire područje regija Donjeck i Lugansk, samo što će u tim nastojanjima vjerojatno naići na znatne probleme.

Plan prebacivanja povučenih jedinica na novo bojište mogao bi trajati znatno dulje nego što se stratezi u Moskvi nadaju. Prema neovisnim procjenama, ruska je vojska do sada izgubila između 7000 do 15.000 vojnika u ratu u Ukrajini, a broj ranjenih vjerojatno je dva ili tri puta veći.

Demoralizirane snage

Jedinice koje su se povukle sa sjevera su demoralizirane, izgubile su mnogo ljudi i opreme, i sigurno ih neće biti lako regrupirati te u kratkom roku poslati kao učinkovitu bojnu silu na drugu frontu. Stručnjaci procjenjuju da se najvjerojatnije radi o potrošenim snagama koje dulje neće moći biti poslane u borbu.

Sada je glavno pitanje hoće li ukrajinske snage na istoku države uspjeti odoljeti ojačanim ruskim napadima te hoće li ruska vojska uspjeti u svojem naumu da ukrajinske vojnike opkoli ili barem pritisne s dvije strane.

Neovisni Institut za ratne studije ističe kako ruska ofenziva na istoku za sada ne postiže nikakav napredak, iako se po novom radi o glavnom fokusu ruskih snaga. Ruski vojnici imaju sve veće probleme s moralom i opskrbom na istoku, dok se u međuvremenu grad Mariupolj i dalje drži, unatoč opsadi koja sad već traje dulje od mjesec dana.

Ključna bitka u sljedećim danima vjerojatno će biti napad na Slovjansk, ključnu stratešku točku na istoku Ukrajine koja je za rusku stranu neophodna misli li pritisnuti ukrajinske snage usporedo sa sjevera i juga. Ofenziva je krenula iz Izjuma koji je ruska vojska zauzela početkom travnja, a prošlih dana ruske su jedinice u gradu ubrzano popravljale oštećeni most, pripremale vozila za borbu i prikupljale zalihe.

Ako ruske snage uspiju zauzeti Slovjansk, otvorit će im se dvije opcije - moći će se povezati s postrojbama na istoku koje napadaju grad Rubižne, što je lakši put i odsjeklo bi manji broj ukrajinskih snaga, ili mogu krenuti dalje prema Horlivki i Donjecku, čime bi uspjeli okružiti veći dio ukrajinskih snaga.

S druge strane, ako Ukrajina zadrži Slovjansk, ruski napadi u Donbasu vjerojatno se neće moći probiti kroz čvrste defanzivne pozicije ukrajinskih snaga, koje su uspostavljane još 2014. kada su proruski separatisti preuzeli kontrolu u odmetnutim regijama na istoku.

Lakše slanje oružja

Neke ruske postrojbe u Ukrajini, prema tvrdnjama ukrajinskih obavještajaca, već imaju ozbiljnih problema s moralom i odbijaju slušati naređenja. Dva bataljuna ruskih jedinica iz Južne Osetije, odmetnute regije u Gruziji, u nedjelju su odbila naredbu da sudjeluju u borbi i vratila se u stožer.

Smanjenje pritiska na sjeveru države donijelo je prijeko potrebno olakšanje ukrajinskim braniteljima, koji će sada imati znatno manje logističkih problema, a pošiljke oružja iz zapadnih država u Ukrajinu stizat će s puno manje rizika.

S druge strane, uz manjak ofenzivnih oružja, poput tenkova i zrakoplova, ukrajinske snage neće imati čime potjerati ostatak ruskih snaga na istoku niti osloboditi zauzeta područja na obali Crnog mora ako se ruske snage počnu ukopavati na svojim pozicijama. Stručnjaci ističu kako je vrlo malo vjerojatno da će ostatak rata za Ukrajinu proći tako glatko kao što je prošla obrana na sjeveru, a Ruse s utvrđenih pozicija na istoku bit će znatno teže, ako ne i nemoguće, potjerati bez novih oružja.

Rusija na ratište šalje studente s vojnih učilišta s prastarim puškama

Ukrajinski izvori tvrde kako ruska vojska ima ozbiljnih problema s nadoknađivanjem vojnika izgubljenih u Ukrajini. Zbog manjka časnika, ruska vojska počela je slati profesore i studente s vojnih učilišta ravno u Ukrajinu, čime će usporiti ili dugoročno ugroziti svoju sposobnost pripremanja sljedeće generacije vojnih časnika.

U ponedjeljak je objavljeno i kako je Moskva započela "skrivenu mobilizaciju" rezervista, procjenjuje se oko 60.000 vojnih obveznika svih činova, a prioritet su oni koji već imaju borbeno iskustvo. Mobilizacija se navodno organizira u federalnim subjektima Krasnodarski kraj, Permski kraj, Dagestan, Inguška i Kalmička.

Izvori iz Kijeva tvrde kako će se rezerviste opremiti skladištenom vojnom opremom iz prošlog stoljeća, koja je u pojedinim skladištima provela i više od trideset godina.

Iako ukrajinskim izvorima ne treba vjerovati na riječ, Reuters je javio kako se ruskim novacima iz Donbasa daju poluautomatske puške Mosin-Nagant, dizajnirane krajem 19. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:21