BITKA SVIH BITAKA

Ukrajina pred nemogućom misijom zbog ruske ‘prirodne obrane‘, vapaj iz Kijeva: ‘Dajte oružje!‘

Ruski predsjednik Putin poručio je da se svi moraju evakuirati, a Kijev objavio da vojnici pretražuju kuće tražeći civile koji su to odbili

Bitka za Herson

 Profimedia/

Ukrajinski grad Herson bio je prvi veliki grad koji je završio pod ruskom kontrolom u prvih mjesec dana rata. Danas, gotovo devet mjeseci od početka invazije, postoje naznake da bi se Rusi mogli odreći dijela Hersona dok pripremaju obrambene linije za zimsko ratovanje. Zapadni dužnosnici tvrde da su se ruski zapovjednici već povukli te se očekuje djelomično povlačenje ruskih vojnika sa zapadne na istočnu stranu rijeke Dnjipro, koja je također poznata kao lijeva obala. Rusi navodno namjeravaju iskoristiti rijeku kao prirodnu obranu od napada i povući se na istočnu stranu, gdje su njihove snage pod manjim pritiskom.

Neumorni na jugu

Južno operativno zapovjedništvo Ukrajine ističe da ruske snage napuštaju pojedine kontrolne točke u Hersonskoj oblasti, premještaju vojnu opremu i opremaju nove obrambene položaje. Satelitske snimke također pokazuju da su ruske snage nastavile postavljati utvrde u Novoj Kahovki na lijevoj obali Dnjipra. Kiril Stremousov, proruski čelnik Hersona kojeg je imenovala Moskva, rekao da će se ruske snage "vjerojatno" povući s lijeve strane Dnjipra. Institut za proučavanje rata također upozorava da su ruske snage tijekom jeseni jačale postojeće linije, što može značiti da Rusi nastavljaju jačati obrambene položaje u sjevernoj Hersonskoj oblasti koja će vjerojatno koordinirati kontrolirano povlačenje.

Grad Herson i okolna mjesta okruženi su rijekom Dnjipro, jednom od najdužih rijeka u Europi. Ukrajinske snage početkom jeseni krenule su u ofenzivu u Hersonskoj oblasti kako bi vratile okupirana područja, a rijeka Dnjipro u tome je igrala važnu ulogu. Naime, opskrba ruskih snaga hranom, vodom i vojnom opremom na jugu zemlje ovisi o toj rijeci. Ukrajinci su posljednjih mjeseci neumorno gađali prijelaze prijeko Dnjipra i tako natjerali ruske okupacijske snage da krajem listopada počnu prebacivati svoju vojnu opremu i osoblje s desne obale rijeke na njezinu lijevu obalu. Uslijedila je evakuacija civila preko rijeke Dnjipro, za koju Ukrajinci kažu da je nezakonita. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da civili "moraju biti evakuirani" iz Hersona. Tu regiju, koja je pod djelomičnom okupacijom Rusije, nazvao je "najopasnijom zonom".

image

Povratak ukrajinskih trupa na položaje nakon napada u smjeru Hersona

Bulent Kilic/Afp

Za razliku od zaustavljanja napredovanja Rusa prema Mikolajivu i Odesi, napad preko rijeke Dnjipro bit će mnogo teži pothvat za ukrajinske snage. "Za pravu protuofenzivu moramo imati potreban broj ljudi, naoružanja i opreme. Čim sve to dobijemo, krenut će se u protuofenzivu. Prije svega, trebamo reaktivno topništvo koje može pogoditi do 300 km od nas. I trebamo sustav protuzračne obrane. To je osnova za ofenzivu", rekao je za BBC general-bojnik Dmitro Marčenko. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je mobilizirano 318.000 osoba za vrijeme djelomične mobilizacije, a postoje pokazatelji da vjerojatno postavlja uvjete za nastavak tajne mobilizacije. Putinove tvrdnje o uspješnoj i dovršenoj mobilizaciji, naime, nisu u skladu s njegovom uredbom od 4. studenoga koja dopušta ruskim dužnosnicima da mobiliziraju građane s neriješenim slučajevima za teška kaznena djela. Putin je također potpisao dekrete kojima se status vojnika proširuje na muškarce koji služe u dobrovoljačkim formacijama i navodi izuzeća od mobilizacije za građane koji prolaze alternativnu službu. Takvi dekreti vjerojatno upućuju na to da se Putin priprema za nastavak tajne mobilizacije. Ruska oporba također tvrdi da se ruske vlasti pripremaju za drugi val mobilizacije modernizirajući vojne centre za novačenje i pripremajući popise muškaraca koji ispunjavaju uvjete.

Novi udar u Donjecku

Ruska vojska vjerojatno pokušava upotrijebiti već mobilizirano osoblje za ponovno pokretanje ofenzive u Donjecku. Glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga general Valerij Zalužni u petak je rekao da su ruske snage utrostručile intenzitet neprijateljstava na određenim dijelovima fronte do 80 dnevnih napada. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da ruske snage trenutačno fokusiraju ofenzivne operacije u smjeru Bahmuta, Avdiivke i zapadne Donjecke oblasti. Glasnogovornik ukrajinske istočne skupine trupa Serhij Čerevatij izjavio je kako ruske snage vjerojatno pokušavaju zauzeti Bahmut i Soledar u Donjeckoj oblasti kako bi Rusija mogla proglasiti neku vrstu uspjeha objavom "oslobađanja" Donbasa. Ukrajinska vojska odbila je 14 ruskih pokušaja napredovanja u oblastima Luhansk i Donjeck, objavio je jučer Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. Ukrajinske snage također su pogodile ruske vojne objekte i dva zapovjedna mjesta u spomenutim oblastima.

Šest ruskih postaja za dopunu goriva također je uništeno u Mikolajivskoj oblasti. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su ukrajinske snage u posljednja 24 sata ubile 600 ruskih vojnika. Ukupno, Ukrajinci kažu da je dosad poginulo 75.440 ruskih vojnika te uništeno 277 aviona, 260 helikoptera, 2758 tenkova i 5601 oklopnih vozila. Točnost podataka ukrajinskog ministarstva, koji se znatno razlikuju od onih koje je objavila Rusija, zasad nije moguće potvrditi neovisno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:11