TALAČKA KRIZA >> OTETI PRIPADNICI OESS-a

UKRAJINA: 'Promatrače drže u nehumanim uvjetima'; RUSIJA: 'Pomoći ćemo u oslobađanju'

A pro-Russian armed man guards a check point outside the eastern Ukrainian city of Slavyansk, on April 26, 2014. Seven members of an OSCE observer mission in Ukraine were seized by rebels today and being held in the eastern flashpoint town of Slavyansk, the interior ministry in Kiev said. AFP PHOTO / MAX VETROV
 MAX VETROV

KIJEV - Jedan od zatočenih promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koje su u petak zatočili proruski separatisti u istočnoukrajinskom gradu Slavjansku, treba hitnu medicinsku njegu, objavili su u subotu službeni ukrajinski izvori.

"Danas službene predstavnike OESS-a drže u nehumanim uvjetima", objavila je u priopćenju na svojoj internet stranici ukrajinska služba sigurnosti.

"Među zatočenima je i osoba koja treba hitnu medicinsku pomoć", navodi se u priopćenju u kojemu se dodaje da su ukrajinske službe sigurnosti bile spremne osigurati medicinsku pomoć, no separatisti su to odbili.

"Teroristi planiraju upotrijebiti otete kao ljudski štit", dodaje se u priopćenju u kojem se navodi da je zadržavanje promatrača bilo planirano i koordinirano s ruskim državljaninom za kojega Kijev tvrdi da je operativac ruske tajne službe. Rusija pak opovrgava da ima bilo kakvih svojih snaga ili agenata u istočnoj Ukrajini.

Ruski separatisti zadržali su i zatočili u petak promatrače OESS-a, a prema priopćenju ukrajinskog ministarstva riječ je o sedmorici promatrača i pet pripadnika ukrajinskih snaga sigurnosti. Njemačka ministrica obrane navela je u petak navečer da je riječ o 13 promatrača OESS-a, među kojima je i pet Nijemaca i jedan Danac.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine optužili su u subotu otete promatrače OESS-a da su "špijuni NATO-a" i poručili da će biti oslobođeni samo u razmjeni zarobljenika.

Međutim, ruski predstavnik pri toj međunarodnoj organizaciji izjavio je u subotu kako će Rusija učiniti sve što je u njezinoj moći da ishodi oslobađanje promatrača OESS-a otete na istoku Ukrajine.

"Mislimo da ti ljudi moraju biti pušteni što je prije moguće", rekao je Andrej Kelin za rusku agenciju RIA Novosti.

"Kao članica OESS-a, Rusija će poduzeti sve moguće mjere u tom slučaju", dodao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier intervenirao je kod ruskog kolege Sergeja Lavrova da pomogne u oslobađanju promatrača, objavilo je u subotu njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine optužili su u subotu otete promatrače OESS-a da su "špijuni NATO-a" i poručili da će biti oslobođeni samo u razmjeni zarobljenika.

"Jučer smo uhvatili špijune NATO-a", rekao je Denis Pušilin, samoproglašeni čelnik neovisne republike Donjecka. "Oni neće biti pušteni na slobodu. Bit će razmijenjeni za naše zarobljenike", kazao je on ispred sjedišta službe sigurnosti (SBU) u Slavjansku, uporištu pobunjenika na istoku Ukrajine.

Naoružani separatisti u Slavjansku oteli su u petak autobus s međunarodnim promatračima OESS-a. Otmičari drže skupinu od sedam predstavnika OESS-a i pet pripadnika ukrajinskih oružanih snaga u zgradi Agencije za državnu sigurnost (SBU) u Slavjansku, koji je pod okupacijom proruskih separatista, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen ustvrdila je da su proruski separatisti uhitili i zadržali trinaest promatrača OESS-a. "Još ne znamo pojedinosti, ali se čini da je uhićeno 13 inspektora OESS-a, među kojima je četvero Nijemaca", rekla je u audio poruci ministrica, koja boravi u posjetu Africi i Libanonu, a prenijelo je njezino ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:55