KRVAVA BITKA ZA ISTOK

Ukrajina: 'Rusi su nam srušili helikopter i ubili generala'

 Twitter

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine srušili su u blizini Slovjanska vojni helikopter pri čemu je život izgubilo najmanje 14 pripadnika ukrajinske vojske, objavio je privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov.

Na letjelicu je, prema Turčinovu, ispaljen projektil iz sustava protuzračne obrane ruske proizvodnje.

Među poginulima je i general Serhij Kulčicki, šef borbenih i specijalnih postrojbi ukrajinske narodne garde.

Do rušenja helikoptera došlo je usred velike bitke između Slovjanska i Kramatorska. Riječ je o jednom od najvećih ukrajinskih gubitaka od početka oružanog konflikta. Proteklog je tjedna u napadu na jednu kontrolnu točku blizu Donjecka također poginulo 14 vojnika.

Početkom mjeseca separatisti su srušili još dva vojna helikoptera.

Borbe su se proteklih dana, nakon što je na izborima Ukrajina dobila novog predsjednika, intenzivirale. Kralj čokolade Petro Porošenko pobijedio je u prvome krugu, ali još nije položio prisegu. Izjavio je da će se uhvatiti u koštac s 'banditima' na istoku države.

Na području Slovjanska oteta su četvorica pripadnika promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). S njima je kontakt izgubljen prije nekoliko dana, a u četvrtak je samoproglašeni gradonačelnik Slovjanska Vjačeslav Ponomarjov samo kratko rekao da su OESS-ovci 'na sigrnom' te da bi uskoro mogli biti oslobođeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:53