‘PREDAJTE SE‘

Ukrajina ruskim dezerterima nudi amnestiju i 40.000 eura: ‘Izađite bez oružja i s bijelom zastavom‘

Dosad je zarobljeno najmanje 200 ruskih vojnika. Vjerovali su da sudjeluju u manevru, ali zapravo su poslani u Ukrajinu u rat

ruski vojnici u Ukrajini

 Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Sputnik via AFP

Ukrajina je ruskim vojnicima ponudila amenstiju i novac ako se predaju. "Odlučite. Izaberite. Izađite bez oružja i s bijelom zastavom", napisao je ministar obrane Aleksij Resnikov na Facebooku tijekom noći.

Svakom vojniku ponuđena je protuvrijednost u iznosu od više od 40.000 eura. Akciju će financirati međunarodna informatička industrija. "Svatko tko odbije biti okupator približava nas miru. Neće biti milosti za one koji izaberu put okupatora", rekao je Resnikov.

U početku nije bilo moguće provjeriti jesu li Rusi koji su se predali zaista dobili novac, piše Deutsche Welle.

Prema ukrajinskim izvorima, dosad je zarobljeno najmanje 200 ruskih vojnika. Sudeći po snimkama s ispitivanja, vjerovali su da sudjeluju u manevru, ali zapravo su poslani u Ukrajinu u rat.

Njemačka Ljevica poziva na azil za dezertere

U međuvremenu, Clara Binger (Ljevica), zastupnica u Bundestagu, zahtijeva od njemačke vlade da ruskim dezerterima ponudi azil u Njemačkoj.

Vlada bi se također trebala potruditi da ukrajinskim muškarcima koji se ne žele boriti u svojoj zemlji bude dozvoljeno napustiti Ukrajinu, rekla je glasnogovornica zastupničkog kluba za izbjegličku politiku.

"Nitko ne smije biti prisiljen boriti se u ratu", dodala je ona, a piše Deutsche Welle.

Ukrajinske vlasti trenutno sprječavaju vojno sposobne muškarce da napuste zemlju. Binger smatra da je i ruskim vojnicima i regrutima koji su odbili sudjelovati u ilegalnom agresorskom ratu protiv Ukrajine - potrebna zaštita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:21