SVIJETU PRIJETI GLAD

Ukrajina se u jeku ruske invazije suočava s najtežom sjetvom u povijesti svoje neovisnosti

Poljoprivrednici muku muče s nedostatkom goriva i gnojiva, blokadom logistike te prekidima u opskrbi poljoprivrednih strojeva i opreme

ilustrativna fotografija poljoprivrednika u Ukrajini

 Maxym Marusenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Ovogodišnja proljetna sjetva najteža je u povijesti ukrajinske neovisnosti i mora se učiniti sve da se obavi u što većem obimu, navodi se u priopćenju Odbora ukrajinskog parlamenta Vrhovne Rade za agrarnu i zemljišnu politiku, koje prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

"Tijekom rata ukrajinski poljoprivrednici suočeni su s brojnim problemima kao što su nedostatak goriva i gnojiva, blokada logistike, prekidi u opskrbi poljoprivrednih strojeva i opreme. Danas je prehrambena sigurnost cijele države na plećima ukrajinskih poljoprivrednika. Stoga ćemo učiniti sve kako bi se ukrajinska proljetna sjetva odvijala u najvećem mogućem obimu", kaže se u priopćenju.

Pritom se napominje i pozdravlja što je većina svjetskih tvrtki - proizvođača poljoprivrednih strojeva, službeno najavila izlazak s ruskog tržišta te obustavu isporuka opreme i rezervnih dijelova zbog ruskih vojnih akcija u Ukrajini.

Ukrajinski zastupnici primjećuju da su se bojkotu Rusije pridružile tvrtke poput AGCO-a, jednog od svjetskih lidera u proizvodnji i opskrbi poljoprivrednih strojeva i posebne opreme; međunarodni proizvođač poljoprivrednih strojeva za obradu tla i sjetvu Bednar; Caterpillar, jedan od najvećih svjetskih proizvođača građevinske i rudarske opreme; svjetski lider u proizvodnji industrijske robe CNH Industrial te proizvođač poljoprivredne opreme i opreme za uređenje okoliša Great Plains.

Među tim tvrtkama su i američki John Deere, talijanski proizvođač traktora i sportskih automobila Lamborghini; austrijski proizvođač poljoprivrednih strojeva za žetvu stočne hrane, obradu tla i sjetvu Pottinger te američki proizvođač geodetske opreme Trimble.

Ukrajina je peti svjetski izvoznik pšenice. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorava da bi rat u toj zemlji mogao imati dramatične posljedice na distribuciju hrane u zemljama u razvoju i da bi broj pothranjenih ljudi diljem svijeta mogao narasti za osam milijuna te da će do 2023. godine iznositi 13 milijuna ako sukob u Ukrajini potraje mjesecima.

Prema podacima FAO-a, oko 50 zemalja svijeta ovisi o uvozu pšenice iz Ukrajine ili Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 00:43