NOVI POLITIČKI SMJER

Ukrajina se vraća u zagrljaj majčice Rusije

Janukovič će vratiti Ukrajinu na rusku trasu, odustati od NATO-a te možda uvesti ruski kao drugi službeni jezik
 AFP

Ukrajina, jedna od najvećih europskih zemalja, nastavlja lutati političkim prostranstvima. Viktor Janukovič, njezin novi predsjednik, već je najavio novi politički smjer. Povijest se ponavlja. Uz samo 2-3 posto razlike između konkurenata, koji su dijametralno politički i nacionalno suprotstavljeni, politika novog predsjednika u odnosu na starog promijenit će se gotovo stopostotno!

To je već vjerojatni zametak sljedeće krize, kaosa i obrata. Janukovič je već najavio da će Rusija biti prioritet njegove politike, a Leonid Kožar, njegov ministar vanjskih poslova u sjeni, već ja rekao da Ukrajina ne može postati članica NATO-a. Novi predsjednik izjavio je da će “osloboditi Ukrajinu od narančaste pošasti”. U Kremlju pobjedonosno trljaju ruke.

Juščenko je okrenuo pravac Ukrajine prema Europi vodeći otvoreno antiruski politiku. To je činio iz dva razloga - da se približi Europi, umanji značajan politički i gospodarski utjecaj velikog i moćnog susjeda te da učlanjenjem u NATO, na čemu je inzistirao, definitivno izmakne ispod ruske sjene, a drugo, antagonizirao je Ukrajince s Rusima negiranjem njihove svake sličnosti u nacionalnom, kulturnom, društvenom i povijesnom segmentu jer je shvatio (mislio) da samo u toj opreci može ojačati ukrajinski nacionalni i državotvorni identitet i poništiti viševjekovnu politiku rusifikacije.

Janukovič svakako neće, kaže politolog Dmitro Ponamarčuk, postati produžena ruka Kremlja, ali će svakako voditi uravnoteženiju politiku prema Moskvi te odbaciti napetosti oko NATO-a. Ukrajina će od “euroatlantskih” integracija zadržati samo prva četiri slova tih ambicija, ali i postati aktivniji u “postsovjetskim” organizacijama pod patronatom Rusije. Osim toga, dodatno će dovesti do razdora između zapada i istoka zemlje na nacionalno-povijesnim pitanjima.

Zanimljivo je što će Janukovič učiniti s prijedlogom svoje Stranke regija o uvođenju ruskog kao ravnopravnog službenog jezika u Ukrajini, čime je godinama živcirao Juščenka te podizao razinu strasti do usijanja, ali i što će učiniti s odlukom odlazećeg predsjednika da rehabilitira Stepana Banderu (ukrajinskog pandana Anti Paveliću) i udjeli mu titulu “heroja Ukrajine”.

Kako god bilo, Janukovič će vratiti Ukrajinu na neke druge staze te je vjerojatno ponovno udaljiti od europskih tendencija koje je tako mukotrpno ostvarila, ali i nerazumno istrošila. Juščenko i Timošenko uklapaju se u onu priču o kravi koja daje puno mljeka, ali uvijek udari nogom hamper i prolije ga. Janukovič daje “manje milijeka”, ali unatoč svojem nasilničkom mladenačkom temparamentu zna pričekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:31