RUSIJA TVRDI

‘Ukrajina sprema provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporižje, znamo i točan datum‘

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je pozvao na "hitnu“ inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju

Ruski vojnik patrolira područjem nuklearne elektrane Zaporižja

 Andrey Borodulin/Afp/Profimedia/Andrey Borodulin/Afp/Profimedia

Rusko ministarstvo obrane u četvrtak je optužilo Ukrajinu da 19. kolovoza planira "provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporižji, tijekom planiranog posjeta glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa, prenose ruski mediji.

Moskva tvrdi da ukrajinsko topništvo planira otvoriti vatru na elektranu kako bi potom Kijev optužio Rusiju za izazivanje nuklearnog incidenta.

Dvije strane se od kraja srpnja optužuju za granatiranje u blizini nuklearne elektrane Zaporižje, najveće u Europi.

Rusko ministarstvo tvrdi kako nema teškog ruskog naoružanja kod nuklearke, sada pod kontrolom Moskve, kao ni na obližnjem području.

- Tamo se nalaze samo jedinice koje osiguravaju područje - naglašava se u priopćenju.

Ministarstvo je istaknulo kako "ruske oružane snage poduzimaju sve potrebne mjere za sigurnost nuklearne elektrane Zaporižje“.

Radi sigurnosti nuklearke i omogućavanja inspekcije, Antonio Guterres i Sjedinjene Države prošli su četvrtak pozvale na uspostavljanje demilitarizirane zone oko elektrane.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je pozvao na "hitnu“ inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2022 10:04