PROŠIRENJE IZVOZA

Ukrajina spremna izvoziti električnu energiju Njemačkoj, premijer: ‘Imamo dovoljno, a dobili bismo i devize‘

Denis Šmihal bi trebao doći u Berlin u subotu, a u nedjelju bi se trebao sastati s kancelarom Olafom Scholzom

Denis Šmihal

 Brendan Smialowski/Afp

Ukrajina planira podržati Njemačku u naporima da okonča ovisnost o uvozu ruske energije i ponuditi najvećem europskom gospodarstvu da ga opskrbljuje električnom energijom.

"Ukrajina trenutačno izvozi svoju električnu energiju u Moldaviju, Rumunjsku, Slovačku i Poljsku. Prilično smo spremni proširiti naš izvoz u Njemačku", rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal za dpa.

"Imamo dovoljno električne energije u Ukrajini zahvaljujući našim nuklearnim elektranama", rekao je Šmihal i dodao da će to pitanje otvoriti tijekom posjeta Njemačkoj ovog vikenda.

Šmihal bi trebao doći u Berlin u subotu, a u nedjelju bi se trebao sastati s kancelarom Olafom Scholzom. Ukrajina je sredinom ožujka sinkronizirala svoju elektroenergetsku mrežu s europskom mrežom. Kijev otada izvozi između 400 i 700 megavata električne energije dnevno u Europsku uniju i Moldaviju. Šmihal sada želi povećati izvozne kvote za EU.

"To bi bilo jako dobro za obje strane. EU bi dobila više energije, a mi bismo dobili devize koje su nam prijeko potrebne", rekao je ukrajinski premijer.

Potrošnja električne energije u Ukrajini znatno je pala od početka ruske invazije zbog masovnog egzodusa stanovništva i ekonomske krize. To je oslobodilo prostor za ukrajinski izvoz električne energije.Šest reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporižji u Enerhodaru od ožujka su pod ruskom kontrolom.

Međunarodna zajednica strahuje da bi granatiranja u blizini najveće europske nuklearne elektrane mogla dovesti do nuklearne katastrofe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:50